Enkele post bekijken
  #1  
Oud 3rd October 2013, 16:33
J*rgi.Leus J*rgi.Leus is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Herenthout
Posts: 63
Vlaamse 'frustraties' over eenzijdig spoornetwerk

Vlaanderen wordt nauwelijks betrokken bij de plannen van de NMBS. Dat staat te lezen in een brief van Kris Peeters en Hilde Crevits (CD&V). Dat ze niet geconsulteerd zijn voor het GEN-netwerk, het Brussels voorstadsnet dat zich tot diep in Vlaanderen uitstrekt, schiet in het verkeerde (Vlaamse) keelgat.

Vlaanderen wordt benadeeld, is slecht geďnformeerd en er is nauwelijks overleg. In een brief van vijf pagina's aan federaal minister Jean-Pascal Labille (PS) trekken mobiliteitsminister Hilde Crevits en Vlaams premier Kris Peeters van leer tegen de federale investeringsplannen van de NMBS. Ze zijn het beu dat er nauwelijks rekening wordt gehouden met de Vlaamse noden.

Het investeringsplan 2013-2025 van de NMBS werd op 19 juli goedgekeurd door de federale regering. Het plan omvat een investering van 26 miljard euro. Ruim 2,6 miljard gaat naar gewestelijke projecten. Begin juli overhandigde minister Crevits daarom een lijst met prioriteiten aan federaal minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille (PS). Dat leverde niet het verhoopte succes op.

De Vlaamse regering, die het spoor beschouwt als een cruciale schakel, liet al langer verstaan dat ze meer inspraak wil in de plannen van de NMBS. Zelfs het GEN-netwerk (Gewestelijk Expresnet) zou er zonder veel overleg zijn gekomen. "Het Vlaams Gewest betreurt dat het GEN-aanbod en het vervoersplan van de NMBS niet samen met de gewesten zijn uitgewerkt", schrijft Peeters in de brief aan Labille.

Bron: De Morgen - http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Bi...ornetwerk.dhtml

Mening: Vlaanderen wordt niet betrokken bij de plannen van de NMBS, hoewel er toch wel degelijk spoorwegen in Vlaanderen lopen. Hoe kan het dat er in onze maatschappij nog zaken worden afgehandeld zonder overleg met alle partijen? Als men een spoorweg wil aanleggen in Vlaanderen, zou dat toch minstens ter discussie moeten kunnen staan bij de partijen van Vlaanderen. Of hebben we geen inspraak meer in wat er hier gebeurt?
Met citaat antwoorden