Hoe machtig is Silvio Berlusconi nog binnen zijn eigen partij?
di 01/10/2013 - door: Irene De Zwaan
In een tijd dat Italië een uitweg probeert te vinden uit de economische crisis, dreigt er nu ook een politieke impasse te ontstaan. Berlusconi droeg vijf van zijn partijleden afgelopen weekend op om hun ontslag in te dienen. Dat deden ze, maar nu krabbelen de politici terug. Een teken dat het leiderschap van de almachtige oud-premier tanende is?
Even leek Silvio Berlusconi weer de onbetwiste leider van Italië: afgelopen weekend trok hij de vijf ministers van zijn centrumrechtse PdL-partij (Volk van de Vrijheid) terug uit het parlement. Volgens de officiële lezing uit protest tegen een btw-verhoging, maar zijn eigenlijke doel was - zo weet iedereen die een beetje bekend is met de fratsen van Berlusconi - om te voorkomen dat hij donderdag uit de Senaat wordt gezet.
De oud-premier en mediatycoon heeft namelijk een veroordeling aan zijn broek hangen wegens belastingfraude. Die veroordeling dwingt hem om zijn politieke carrière in ieder geval voor de komende vijf jaar stop te zetten - iets waar Berlusconi zich nu met man en macht tegen verzet.
De vijf politici die namens zijn partij in het parlement zitten, deden eerst braaf wat van hen verwacht werd: ze dienden hun ontslag in. Maar nog geen dag later krabbelden ze terug: vier van de vijf ministers hebben inmiddels al aangegeven dat ze overwegen om hun steun te betuigen aan Enrico Letta. De premier vraagt het parlement morgen om een vertrouwensstem in te dienen. En die lijkt hij te krijgen.
Een Berlusconiër
Er zijn nog meer tekenen dat Berlusconi's leiderschap afbrokkelt: vicepremier Angelino Alfano, de rechterhand van Berlusconi, liet zich morrend uit over het idee om de regering omver te werpen te midden van een economische recessie. En al helemaal als de reden is om Berlusconi's persoonlijke belangen te dienen, zo zei hij. Als de PdL (onlangs weer omgedoopt tot Forza Italia, wat 'Hup Italië' betekent) zulke ''extreme standpunten' moet innemen, dan zal hij 'op een andere manier een Berlusconiër moeten zijn'', aldus Alfano.
De afgetreden PdL-minister van Institutionele Hervorming, Gaetano Quagliariello, noemde het vervolgens ''dwaasheid'' als zijn partij de regering ten val zou brengen. Hij riep zijn centrumrechtse collega's op om ''het risico dat de crisis in het land zal ontploffen'' te vermijden. Want, zo zei hij nog: ''Het electoraat zou dat niet begrijpen.''
De kritische geluiden binnen de partij van Berlusconi betekenen winst voor premier Letta, die zich - nog maar vijf maanden na het bewerkstelligen van een regering - geplaatst ziet voor een nieuwe politieke crisis. Hij wil maar één ding: de drastische hervormingen waarmee hij de Italiaanse economie op een hoger plan wil tillen voortzetten.
Flink in de slop
De derde economie van Europa zit namelijk flink in de slop: de werkloosheid bedraagt meer dan 12 procent en de overheidsschuld is opgelopen tot 2.000 miljard euro. Het politieke geruzie kost Italië bovendien handenvol geld. De beurs van Milaan zakte gisteren met meer dan twee procentpunten en ook de Italiaanse staatsrente steeg van 4,416 naar 4,598 procent.
Mocht het parlement morgen geen vertrouwen uitspreken voor Letta, dan is het aan president Napolitano om te beslissen of er nieuwe verkiezingen komen of dat er eerst naar een nieuwe coalitie wordt gezocht. De laatste optie heeft zijn voorkeur, zei hij al. Berlusconi denkt daar anders over. ''Onze regeringsepisode is voorbij'', liet hij gisteren weten na afloop van een ontmoeting met de parlementsleden van zijn partij. ''De volgende zeven dagen gaan we nog enkele wetteksten door het parlement jagen, maar daarna trekken we naar de stembus.''
Als er inderdaad een nieuwe regering samengesteld moet worden, dan zal dat vermoedelijk weken in beslag nemen. Geen rooskleurig scenario, maar het geeft de huidige regering wel genoeg tijd om de belangrijkste begrotingswet er voor halverwege oktober doorheen te jagen. Die wet is nodig om de tekorten binnen de EU-grenzen terug te dringen en sancties te voorkomen.
Bron: www.demorgen.be
Motivatie: Nogmaals een bewijs dat de politiek heel onrustig is in Italië. De economische crisis heeft ook hier hard toegeslagen en dan is het belangrijk om een stabiele politiek te hebben. Dit is hier duidelijk niet het geval. Ik vind het ook een mooi voorbeeld om aan te tonen hoever dat iemand wel niet kan gaan met veel macht. Het was al lange tijd duidelijk dat Berlusconi letterlijk het land in zijn greep had. Dit is nog maar eens gebleken bij het ontslaan van de vijf ministers uit het parlement. Volgens opiniemakers zal hij dan ook een deel van zijn macht verliezen door deze zet. Dit is achter de schermen echter helemaal niet het geval. Ik denk dan ook dat het goed zou zijn voor de Italianen dat ze opnieuw naar de stembus moeten trekken. Het is tijd dat er een nieuwe regering komt, dewelke goede beslissingen kan nemen ten goede van het land.