30th September 2013, 10:32
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2013
Locatie: Geel
Posts: 66
|
|
Elke vijf minuten één ziekenhuisinfectie
Elke vijf minuten één ziekenhuisinfectie
Campagnes voor een betere hygiëne ten spijt, gaat het aantal ziekenhuisinfecties niet omlaag. Dat komt vooral door de slechte handhygiëne van artsen, zo schrijft De Standaard in haar ochtendeditie. Bovendien worden de infecties gevaarlijker, met jaarlijks zo'n 2.500 overlijdens als gevolg.
Zowat zes procent van de patiënten in het ziekenhuis loopt een infectie op met kiemen als de ziekenhuisbacterie. In alle Belgische ziekenhuizen samen gaat het jaarlijks om zowat 111.300 patiënten met een ziekenhuisinfectie, of om één nieuwe infectie per vijf minuten.
Bovendien worden de infecties gevaarlijker. ‘Er circuleren in de ziekenhuizen meer en meer kiemen waartegen veel antibiotica niet opgewassen zijn. Onlangs nog deed de CPE-bacterie haar intrede. Die bacterie kan verschillende antibiotica afbreken', aldus Annette Schuermans, professor ziekenhuishygiëne aan de KU Leuven, in De Standaard.
Naar schatting sterven jaarlijks 2.500 mensen door een ziekenhuisinfectie. Vooral patiënten met zulke ‘multiresistente’ bacteriën lopen het grootste risico om aan de infectie te overlijden, zegt Michiel Costers, de coördinator van de Belgische antibioticacommissie.
De belangrijkste oorzaak van ziekenhuisinfecties is een slechte handhygiëne. Uit controles in ziekenhuizen blijkt dat vooral artsen en niet zozeer de verpleegkundigen hun handen onvoldoende ontsmetten.
Bron: De standaard, 30/09/2013 (Maxie Eckert)
Mening:
Artsen moeten het voorbeeld geven van een goede hygiëne. Meestal zijn mensen die in het ziekenhuis liggen vatbeerder voor ziekte. Waarom nog een extra risico nemen? Handen wassen duurt toch geen uren. In elke kamer van het ziekenhuis hangen pompjes met antibacteriële gel. Ze hebben maar te drukken en het wrijven kunnen ze onderweg doen.
|