wetten en regels in verband met m.e.r
Richtlijn 97/11/EG
Richtlijn van de Europese Unie over de milieueffectrapportage. De lidstaten zijn verplicht de EU-richtlijnen over te nemen in nationale wetgeving. Nederland heeft dat gedaan met het Besluit m.e.r. 1994. Richtlijn 97/11 is de opvolger van de richtlijn 85/337 over de m.e.r..
Download de richtlijn (pdf, 38 KB).
Richtlijn 2001/42/EG
EU-richtlijn strategische milieubeoordeling (richtlijn 2001/42/EG) die in juli 2000 is aangenomen, officieel de richtlijn betreffende de beoordeling van de gevolgen voor het milieu van bepaalde plannen en programma's. De richtlijn geeft de regels voor een verplichte milieueffectbeoordeling van strategische beslissingen.
Bekijk of bestel (de elektronische versie van) de richtlijn op de website van de Europese Unie (EU):
http://europa.eu.int.
Wet milieubeheer (Wm)
De Wet milieubeheer is de belangrijke milieuwet en is van kracht sinds 1 maart 1993. De m.e.r. is voornamelijk gebaseerd op hoofdstuk 7 van de Wm, maar ook in de hoofdstukken 2.2 (handelt over de Commissie voor de m.e.r.), hoofdstuk 14.2 (over de coördinatie bij het maken van een milieueffectrapport) en hoofdstuk 20 (beroep) komt de m.e.r. aan bod. De Wm is een kaderwet. Het geeft de algemene uitgangspunten van de milieuwetgeving. De details worden geregeld in AMvB's, zoals het Besluit m.e.r. 1994. Bekijk of download de wet op Overheid.nl:
http://www.wetten.nl/wet%20milieubeheer
Besluit milieu-effectrapportage 1994
Het Besluit m.e.r. 1994 stoelt op hoofdstuk 7 van de Wet milieubeheer (Wm). Het is een algemene maatregel van bestuur (AMvB). De gevallen waarvoor een m.e.r. moet worden toegepast, staan vermeld in het Besluit m.e.r. 1994. Het besluit bevat een aantal bijlagen waaronder de C- en D-lijst. De C-lijst bevat activiteiten en besluiten waarvoor een milieu-effectrapport verplicht is, de D-lijst de activiteiten en besluiten waarvoor een artikel 7.8a/7.8d-procedure nodig is.
Bekijk of download het besluit op Overheid.nl:
http://www.wetten.nl/Besluit%20mili...pportage%201994
Verdrag inzake milieu-effect rapportage in grensoverschrijdend verband (Espoo-verdrag)
Verdrag van de Europese economische commissie van de Verenigde Naties (Unece), kortweg Espoo-verdrag genoemd. In de Unece zitten alle landen van de EU, Oost-Europa en de Verenigde Staten en Canada. Het verdrag regelt onder andere dat bij activiteiten of besluiten met milieugevolgen voor andere landen in de milieueffectrapportage hierop wordt ingegaan.
Download het verdrag (pdf, 169 KB).
Richtlijn strategische milieubeoordeling
VROM heeft op 28 september het 'Wetsvoorstel tot wijziging van de Wet milieubeheer in verband met uitvoering richtlijnen nr 2001/42/EG', kortweg de Richtlijn strategische milieubeoordeling, naar de Kamer gestuurd. Download het wetsvoorstel bij Kamerstukken.
mening:
Ik vind als het effectief zo is dat Zaventem geen m.e.r heeft dat ze het wel verplicht zijn, het zit zo dat het een verplichting is bij de bouw van onder andere olieraffinaderijen, kerncentrales, chemische installaties en de aanleg van auto(snel)wegen, spoorwegen, vliegvelden, pijpleidingen voor gas of olie en (stuw)dammen. Dus Zaventem valt hieronder en zal voor een m.e.r zorgen.
Ik hoop wel dat dit dan niet het faissement betekent voor Zaventem, want het is nog steeds een belangrijke vlieghaven van België, we moeten tegengaan dat dit zou kunnen gebeuren.