Enkele post bekijken
  #1  
Oud 29th August 2013, 11:01
l*sa123 l*sa123 is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2012
Locatie: Arendonk
Posts: 69
Al 70 inschrijvingen voor "Marokkaanse" school Antwerpen

Al 70 inschrijvingen voor "Marokkaanse" school Antwerpen

Iqra, het schooltje van de Marokkaanse gemeenschap in Borgerhout, start zijn allereerste schooljaar onder een goed gesternte. Er zijn al 70 kinderen ingeschreven, en dat zijn niet alleen kinderen van Marokkaanse ouders, zo zegt initiatiefnemer Mohamed Chakkar (foto) vandaag in De Standaard.
Iqra, Arabisch voor "leren", is gegroeid uit een bestaand project voor begeleiding van schoolkinderen. Beide zijn initiatieven van de Federatie van Marokkaanse Verenigingen.

Het schooltje moet volgens de oprichters een leemte invullen. De bestaande, Vlaamse scholen zijn er immers niet in geslaagd om de sociale ongelijkheid terug te dringen, luidt het. Te veel Marokkaanse jongeren verlaten vroegtijdig de schoolbanken, zonder diploma en belanden zo in de problemen. Iqra zal onder meer gebruik maken van elementen uit het ervaringsgericht onderwijs. Nederlands wordt de voertaal, maar de kinderen mogen op de speelplaats ook hun thuistaal spreken. Dat respect voor hun cultuur moet hun zelfrespect stimuleren.

Toch komen volgens Chakkar niet enkel kinderen van Marokkaanse ouders op het initiatief af. "We hebben al 70 inschrijvingen, meer dan 80 procent van hen zijn kinderen van Marokkaanse origine. Maar enkelen komen uit Zwart-Afrika, Afganistan, Portugal."

De school die onderdak heeft gevonden in enkele containers aan de Hogeweg, gaat voorlopig van start met drie kleuterklasjes en een eerste leerjaar. Eventuele uitbreiding later is niet uitgesloten.

Bron
De redactie
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/r...pen_Iqra_school

Eigen mening
"De bestaande, Vlaamse scholen zijn er immers niet in geslaagd om de sociale ongelijkheid terug te dringen, luidt het. Te veel Marokkaanse jongeren verlaten vroegtijdig de schoolbanken, zonder diploma en belanden zo in de problemen." Wij zijn er volgens hen niet in geslaagd om de sociale ongelijkheid terug te dringen? En door alle Marokkaanse jongeren samen af te zonderen in één school gaat dat wel lukken?
Ik denk net dat dit helemaal een omgekeerd effect gaat bereiken. Zo worden ze helemaal afgesloten van de inwoners en de cultuur van het land waar ze wonen..
Met citaat antwoorden