Enkele post bekijken
  #2  
Oud 17th June 2013, 15:20
Belinda.Vandenbempt Belinda.Vandenbempt is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Boechout
Posts: 175
Ik wil hieruit alvast een punt naar voor halen: het gelijkschakelen van het statuut van arbeiders en bedienden. In een land waar men een nultolerantie wil voeren tegen discriminatie, is men koploper als het gaat over het discrimineren van arbeiders tegenover bedienden, om dan nog maar te zwijgen over discriminatie tegenover het overheidspersoneel. Volgens mijn ouders staat de mogelijke gelijkschakeling al decennia op het agenda.

Blijkbaar stelt men zich al lang vragen of het wel zo normaal is dat:
- een arbeider in veel gevallen de eerste dag van ziekte niet wordt vergoed (een bediende daarentegen lijdt die eerste dag geen loonverlies);
- een arbeider halverwege de maand een voorschot en pas tijdens de eerste week van de daaropvolgende maand het resterende bedrag van zijn loon ontvangt (een bediende ontvangt zijn loon op het einde van de lopende maand);
- er ook een onderscheid wordt gemaakt in de betaling van het vakantiegeld;
- ingeval van ontslag door de werkgever, er voor arbeiders een veel kortere opzegtermijn geldt dan voor bedienden.

Dit zijn nog maar enkele voorbeelden. Om nog maar te zwijgen over het feit dat op die manier de onderwaardering van arbeiders nog meer gevoed wordt. Wie kent niet het beeld van de bediende in maatpak, die 's morgens proper gewassen en gestreken zijn huis verlaat en nog redelijk fris kan terugkeren 's avonds, tegenover het beeld van de arbeider die 's morgens in zijn overall moet kruipen, voorzien van brooddoos en thermosfles zich naar zijn werkplaats begeeft en 's avonds doodmoe onder zijn douche kruipt om het stof en het zweet van zich af te spoelen? Toegegeven, er zijn uitzonderingen en we mogen niet iedereen over dezelfde kam scheren. Er zullen inderdaad wel mensen zijn die respect hebben tegenover arbeiders, maar de maatschappelijke opinie en de vooroordelen zijn soms hard en halsstarrig.

Een opwaardering van het beroep van arbeider is dus aan de orde. Tegelijkertijd is men ook in het onderwijs tot besef gekomen dat de tussenschotten tussen ASO en TSO/BSO moeten verdwijnen, wil men vermijden dat de mensen in maatpak binnenkort zelf onder hun auto moeten kruipen of zelf hun lekken in het dak moeten gaan dichten. We hebben iedereen nodig, van sanitair werker tot manager, van bakker tot notaris, om er maar enkele te noemen. Werken moeten we allemaal, al zal de ene zijn boterham misschien iets gemakkelijker verdienen dan de andere. Tot zover een mogelijk klein verschil, maar verder dan dat mag er anno 2013 geen discriminatie zijn.
Met citaat antwoorden