In Denemarken heeft een tiener met een metaaldetector een reeks munten en juwelen gevonden uit het tijdperk van de Vikings. Volgens archeologen gaat het om "een belangrijk puzzelstuk van onze geschiedenis".
De 16-jarige Michael Stokbro Larsen vond de munten en andere stukken met een metaaldetector in het noorden van Denemarken. "Ik ga vaak op pad met de metaaldetector. Mijn vrienden vinden mij een nerd", zegt hij.
De vondst werd vorig jaar gedaan, maar nu hebben archeologen alles bestudeerd. Bij de vondst van 365 stukken zijn er 60 munten (foto boven) en ook onder meer een hanger van een halsketting (zie foto onder).
Door het soort kruis op de munten weten we dat het munten zijn uit de tijd van Harald Blauwtand, zegt Jens Christian Moesgaard van het Deense Nationaal Museum. "Het is van 1939 geleden dat zo veel munten uit het Viking-tijdperk gevonden zijn. Dit is een belangrijk puzzelstuk van onze geschiedenis."
Harald Blauwtand, jawel, die van bluetooth
Wikimedia
Harald Blauwtand, ook bekend als Harald I van Denemarken, was koning van Denemarken en van stukken van Noorwegen omstreeks 980. Hij bekeerde zich, mogelijk om politieke motieven, tot het christendom (foto in tekst: zijn doopsel). Blauwtand wordt beschouwd als de koning die het christendom vestigde in Noorwegen en Denemarken. Hij verenigde verschillende stammen uit de regio en smeedde ze tot een koninkrijk, zo luidt de overlevering.
De bluetooth-technologie voor de draadloze overdracht van gegevens tussen gsm's en computers, is naar deze Viking-koning vernoemd. Een van de ontwikkelaars van de technologie, Jim Kardach, was een boek over die periode aan het lezen en wou de naam bluetooth, omdat hij wou dat de technologie "zou verenigen", zoals Harald Blauwtand dat met de stammen deed.
Bron: De Redactie
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieu...8_Viking_Munten
Commentaar: Bij elke vondst ontrafelen we weer een stukje van de geschiedenis. Zeker muntvondsten zijn van groot belang, deze bevatten een enorme bron aan informatie, zie maar naar de Keltische muntvondsten waardoor men de oorlog in Gallië, gevoerd door Julius Caesar perfect heeft kunnen dateren en geografisch situeren. Jammer genoeg zullen we nooit echt weten wat er vroeger tot op het kleinste detail toe is gebeurt, vandaar dat het bestuderen van de geschiedenis toch een belangrijk onderdeel vormt van het onderwijs!