In het eerste kwartaal van dit jaar hebben de sterkhouders van de Europese Unie en de eurozone niet bijster goed geboerd. Ook de sterke eurolanden hebben nu zand in de motor.
De Duitse economie is in het eerste trimester met 0,1% gegroeid, zo goed als niet dus. Eind vorig jaar was er een krimp en dus vermijdt de Bondsrepubliek nu om in een recessie terecht te komen.
De vooruitzichten voor de Bondsrepubliek zijn niet slecht, want de bedrijven lijken opnieuw voorzichtig te investeren en door de solide arbeidsmarkt blijft de binnenlandse vraag hoog. Toch is het de vraag hoe lang Duitsland als een van de weinige eurolanden kan blijven groeien als de vraag uit de rest van de EU terugvalt.
Frankrijk daarentegen tekende vorig trimester een krimp van 0,2% op, net evenveel als in het laatste kwartaal van vorig jaar. Resultaat: Frankrijk is voor de tweede keer in een jaar tijd in een recessie gesukkeld.
Het gesputter van de twee grootste economieën van de eurozone belooft weinig goeds voor de andere lidstaten die voor een groot deel afhangen van Duitsland en Frankrijk. De economie van de eurozone is vorig kwartaal met 0,2% gekrompen en blijft dus in een recessie steken. De krimp was wel groter dan verwacht. Eind vorig jaar was er in de eurozone een terugval met 0,6%. Het is al het zesde kwartaal op rij dat de eurozone met negatieve groei kampt.
Opvallend punt: met een beperkte groei van 0,1% doet België het even goed als Duitsland. Andere traditioneel sterke landen zoals Nederland en Finland staan in het rood en Oostenrijk trappelt met een nulgroei ter plaatse.
Duitsland: +0.1% België: +0.1% Frankrijk: -0.2% Eurozone: -0.2%
EU wil hervormingen in Frankrijk zien
Net vandaag heeft EU-Commissievoorzitter Jose Manuel Barroso (foto) geëist dat Frankrijk nu eindelijk werk maakt van een geloofwaardig structureel hervormingsplan voor de economie.
AP
Die hervorming is een voorwaarde voor het budgettair uitstel dat Parijs onlangs heeft gekregen van de EU. Die beloofde toen om de Fransen twee jaar extra tijd te geven om de begrotingsdoeleinden te halen.
Die structurele hervorming is nodig om Frankrijk opnieuw competitiever te maken. Barroso herinnert er aan dat Frankrijk de voorbije 20 jaar aan concurrentiekracht heeft ingeboet.
In Frankrijk zelf heeft minister van Buitenlandse Zaken en ex-premier Laurent Fabius gezegd dat er een "echte baas" nodig is om het Franse economische beleid te coördineren. Dat lijkt een verholen kritiek op huidig minister van Financiën Pierre Moscovici en diens onderminister, de nogal linkse Arnaud Montebourg, die de voorbije weken overhoop lag met kandidaat-investeerders in Frankrijk.
VRT -
Deredactie.be wo 15/05/2013 - 09:58
Nieuws dat ons land in het bijzonder aangaat, des te meer omdat het twee van onze buurlanden zijn waarmee we traditioneel sterke handelscontacten mee onderhouden. Frankrijk en Duitsland zijn aldus twee ontzettend belangrijke handelspartners van onze kleine economie. Als na Frankrijk ook Duitsland zou gaan sputteren in zijn economische activiteit dan zullen we daar hier in België sowieso de gevolgen van ondervinden.