"Troostmeisjes waren noodzakelijk tijdens WO II"
De burgemeester van de Japanse stad Osaka heeft een storm van protest veroorzaakt in de omringende landen met uitspraken over de honderdduizenden seksslavinnen die tijdens de Tweede Wereldoorlog verplicht Japanse soldaten moesten plezieren. Hij noemde de gedwongen prostitutie van de zogenoemde troostmeisjes "noodzakelijk om de discipline en rust onder de troepen te bewaren". Naar schatting 200.000 vrouwen werden destijds het slachtoffer van de praktijken.
De jonge burgemeester Toru Hashimoto, tevens de leider van een opkomende conservatieve partij, heeft eerder deze week publieke verklaringen afgelegd over het lot van de honderdduizenden vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog Japanse soldaten onder dwang moesten plezieren.
"Om de discipline onder de troepen te bewaren, moeten die praktijken destijds van groot belang zijn geweest", zei hij. "Troostmeisjes waren noodzakelijk voor soldaten die elke dag hun leven riskeerden. Dat begrijpt het kleinste kind."
"Uitspraken druisen in tegen menswaardigheid"
Volgens historici werden alles samen 200.000 vrouwen door het Japanse leger tot prostitutie verplicht. De meesten waren afkomstig uit het Koreaanse schiereiland en China. Uit die landen komen dan ook verontwaardigde reacties op de uitspraken van Hashimoto.
"We zijn verbolgen door de uitspraken van de Japanse politicus die indruisen tegen de menswaardigheid en de historische feiten", zegt een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken. "De manier waarop Japan omgaat met het verleden is allesbepalend voor de wegen die het land in de toekomst zal bewandelen."
Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Zuid-Korea laat weten erg ontgoocheld te zijn over het gebrek aan historisch besef en respect voor vrouwenrechten bij een belangrijke Japanse politicus.
In 1993 heeft de toenmalige Japanse premier Yohei Kono publieke excuses aangeboden voor de gedwongen prostitutie van vrouwen tijdens WO II. Veel Japanse politici weigeren de praktijken echter te erkennen wegens een "gebrek aan bewijzen"
Bron: wo 15/05/2013 - 17:10 Alexander Verstraete
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieu...n_troostmeisjes
Mening:
Wat moet je doen als je zo'n artikels leest? Het gewoon negeren lijkt me geen goed idee, maar ja kan weinig veranderen aan deze gebeurtenissen. Een van de schokkende zaken in dit artikel is dat de Japanse burgemeester hiermee omgaat alsof het niet al te ernstig is. Dat is nauwelijks het geval bij deze gedwongen prostitutie. Al mogen er het maar 10 zijn of 200 000 elk geval blijft even erg. Ik begrijp wel dat de mensen van nu daar weinig aan kunnen veranderen, maar je moet de zaken ook niet minimaliseren. Dit is trouwens niet goed te keuren, hoeveel vrouwen hier fysieke en emotionele schade hierbij opgelopen hebben. Mensen tijdens oorlogen veranderen vaak niet ten goede spijtig genoeg.