In de strijd tegen honger, ondervoeding en milieuvervuiling ligt volgens de Verenigde Naties een van de oplossingen binnen handbereik: eetbare insecten. Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) wordt er veel te weinig gebruik gemaakt van sprinkhanen, mieren en andere insecten als bron van voedsel voor mensen, vee en huisdieren.
In een tweehonderd pagina's tellend rapport schrijft de FAO dat wereldwijd twee miljard mensen hun voeding al aanvullen met insecten. De dieren zijn rijk aan eiwitten en mineralen. Bovendien is het eten van insecten goed voor het milieu. Insecten kunnen twee kilo voedsel omzetten in een kilo massa. Ter vergelijking: vee heeft gemiddeld acht kilo voedsel nodig voor een kilo vlees. Daarbij komt dat insecten minder broeikasgassen uitstoten en zich voeden met afval, voedselresten en dierlijke uitwerpselen.
Op dit moment worden de meeste eetbare insecten verzameld in bossen. Er zijn weinig bedrijven die zich richten op de 'productie' van insecten en de bedrijven die dat wel doen zijn kleine familiebedrijven die een nichemarkt bedienen. Volgens Verenigde Naties zou mechanisering de 'productie' van insecten op gang kunnen brengen. De VN wijzen als voorbeeld op bedrijven die insecten kweken om te gebruiken als aas voor vissen.
"Insecten zijn overal en ze vermenigvuldigen zich snel", aldus de FAO. Daarnaast hebben ze een kleine ecologisch voetafdruk. In vergelijking met vlees en vis zijn insecten rijk aan voedingsstoffen en eiwitten. Insecten kunnen een goede voedselbron zijn voor ondervoede kinderen, omdat insecten veel ijzer, magnesium, fosfor en zink kunnen bevatten en rijk zijn aan vezels. Hoewel arachnida, spinachtigen, zoals schorpioenen en spinnen, strikt genomen geen insecten zijn, bekijkt de FAO of ook deze dieren een voedingsbron kunnen zijn.
bron:
http://www.hln.be/hln/nl/2764/milie...olgens-VN.dhtml
Ik vind dit nog niet zo'n slechte oplossing voor hongersnood. Insecten bevatten inderdaad veel proteďnen en kunnen een ongetwijfeld een alternatieve voedingsbron voor de mensheid vormen. In sommige landen worden spinnenpoten en dergelijke als een delicatesse beschouwd. Veel mensen reageren heel negatief en menen dat ze log liever omkomen van honger dan insecten op te eten maar wij eten toch ook garnalen, mosselen, kreeft, enz. Zien die beesten er gastronomisch veel aantrekkelijker uit dan een sprinkhaan of een kever? Bovendien is de ecologische voetafdruk van veeteelt en visvangst te groot geworden. Als we kunnen verhinderen dat onze planeet in de dieperik terechtkomt door over te schakelen op insecten die bovendien nog eens gezond zijn, laat maar komen die kevers en spinnen, zeg ik dan. Hoe innovatief deze snacks op zes poten dan ook zijn, ik vind dat men het probleem van hongersnood vanuit de verkeerde invalshoek bekijkt in dit artikel. Er is niet te weinig voedsel, er zijn te veel mensen! Men zou beter anticonceptie promoten en gratis uitdelen in landen waar gezinnen met 10 kinderen een doodgewoon fenomeen zijn. Een andere voor de hand liggende maatregel is geboortebeperkingspolitiek. Onze bevolkingsexplosies zijn de oorzaak van bijna al onze huidige problemen. Is het nu zo erg om elke persoon een maximum op te leggen van aantal kinderen? China heeft dit ook al gedaan en godzijdank dat ze voor deze aanpak gekozen hebben want anders zaten we nu met veel meer mensen op de planeet terwijl ze nu al uit haar voegen barst. Men denkt een oplossing te kunnen vinden in de ruimte maar we zullen het hier en nu moeten oplossen.