Priesters worden door de overheid betaald, maar omdat het aantal priesters sterk terugloopt en de vervangende leken niet door de overheid worden vergoed, komen de bisdommen in financiële problemen.
De Kerk krijgt minder schenkingen, haalt in de halflege kerken nog maar een peulschil op en betaalt zich blauw aan vergoedingen voor slachtoffers van seksueel misbruik. Omdat er steeds minder priesters zijn, loopt de kerk ook een bom geld aan priesterlonen mis. Priesters worden nog altijd betaald door de overheid, maar de niet-geestelijken die bijspringen in de parochiewerking worden betaald door de kerk.
Het gaat om mensen die priesters bijstaan tijdens misvieringen, huwelijken en begrafenissen en pastorale taken uitvoeren in scholen, ziekenhuizen en gevangenissen.
Onderhandelingenmet Justitie
‘Het huidige financieringssysteem laat niet toe dat zij betaald worden door de staat’, zegt Patrick du Bois, financieel verantwoordelijke van het aartsbisdom Mechelen-Brussel. Voor zo’n 340 parochie-assistenten is dat wel al het geval, maar du Bois, en met hem de bisschoppen, willen dat getal omhoog zien gaan.
‘We vragen geen verdubbeling. Maar een stapsgewijze toename – bijvoorbeeld vijftig per jaar – van het aantal leken dat door Justitie wordt betaald.’ Op die manier hoopt du Bois de financiën van de Belgische Kerk weer op orde te krijgen. ‘Zonder dat we uit onze reserves moeten putten.’
En dat de bisdommen elke euro kunnen gebruiken, is duidelijk. Uit een onderzoek van zakenkrant De Tijd bleek deze week dat ze in hun jaarrekeningen verliezen optekenen die tot in de miljoenen lopen. Een overheid die dan in de bres springt om de financiële dobber van de loonkosten te verlichten, zou daarom meer dan welkom zijn. Dus zitten de bisschoppen rond de tafel met minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open VLD). Die wil voorlopig niet kwijt hoe de onderhandelingen verlopen, maar benadrukt dat een mogelijke oplossing geen meerkost mag betekenen voor Justitie.
Bron: http://www.standaard.be/cnt/DMF20130511_00576449
mening:
De kerk verliest zijn macht, dat is wel duidelijk. Het totaalverhaal is in stukken gevallen en nu ook hun financiën. Ik ben het er niet mee eens dat de overheid in moet staan voor de problemen in de kerk. Toch vind ik wel dat de pastoors etc de middelen moeten hebben/ krijgen (hetzelfde als een doorsnee beroep) om een normaal leven te kunnen leiden.
De kerk vraagt aan de overheid om hen mee terug te helpen opbouwen.. Ik denk dat de tijd van de kerk passé is, dus mij lijkt de opbouw en reorganisatie verspild geld.
Met mijn mening bedoel ik niet dat de kerk volledig moet verdwijnen. Dit is een zeer groot stuk uit onze geschiedenis en het zou jammer zijn moest het volledig uit het beeld verdwijnen.