Spoedpatiënten die opgenomen moeten worden, wachtten vorig jaar gemiddeld 5,5 uur op een bed. Dat meldt Radio 1 naar aanleiding van een stuk in het artsenblad ‘De Specialist’. De spoedartsen bevestigen dat het bezettingsbeleid van de ziekenhuizen voor problemen zorgt.
Volgens het artsenblad is de wachttijd voor patiënten van de spoed die effectief dienen opgenomen te worden, dit jaar alleen nog maar opgelopen. De spoedartsen vragen nu dat die patiënten in de toekomst sneller een bed kunnen krijgen.
‘Er wordt op dit moment gestimuleerd om de planbare zorg zodanig performant te maken, dat het bijna ‘not done’ is om ergens een leeg bed te hebben staan in het ziekenhuis waar dringende patiënten kunnen opgenomen worden’, legt Jan Stroobants, voorzitter van de Belgische vereniging voor spoedartsen uit.
Dat zorgt volgens Stroobants voor onwerkbare toestanden op de spoeddienst: ‘De mensen die moeten opgenomen worden, blijven wachten in de lokalen van de spoedgevallendiensten. Die hebben alle zorg nodig van de artsen en de verpleegkundigen op de spoed, en de mensen die in de wachtzaal zitten moeten wachten tot er voldoende plaats vrijkomt.’
(bron:
www.standaard.be gevonden op 8 mei 2013)
Mening:
Overal lees je wel dat er een tekort is aan dit of aan dat maar bij instanties zoals ziekenhuizen zou dit soort tekorten echt niet mogen. De spoeddienst heet niet voor niets de spoeddienst, de mensen die hier terechtkomen moeten onmiddellijk geholpen worden. Ik heb het zelf gelukkig nog niet meegemaakt maar ik kan me heel goed voorstellen dat wanneer je echt iets serieus aan de hand hebt en je dringend een dokter nodig hebt, het verschrikkelijk is om zo lang te moeten wachten. Er zijn zoveel organisaties waar onze regering geld aan besteed, ze kunnen beter de geldstroom naar minder belangrijke initiatieven verlagen en wat meer geld investeren in de ziekenhuizen lijkt mij.