7th May 2013, 10:45
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Noorderwijk
Posts: 115
|
|
Onderhuids labje
Ons lichaam is een chemisch fabriekje waarin duizenden stofjes worden gemaakt en getransporteerd via ons bloed. Sommige van die stofjes – zoals metabolieten en eiwitten - kunnen informatie vrijgeven over onze gezondheid. Dat bracht onderzoekers van de Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne op het idee om een minuscuul toestelletje te maken dat net onder de huid wordt geïmplanteerd om in ons bloed de concentratie van deze metabolieten te meten.
In het onderhuidse labje zitten vijf sensoren die op zoek gaan naar een specifieke stof zoals glucose of lactaat. Ze worden voorzien van energie door een batterijtje buiten het lichaam. Via een bluetooth connectie worden de resultaten van de sensoren vanuit het drie kubieke millimeter kleine toestelletje draadloos doorgestuurd naar een smartphone of tablet. Van daaruit worden ze doorgestuurd naar de arts.
Het prototype van het toestelletje werd al in het lab getest voor vijf stoffen, maar volgens de onderzoekers kan het zowat alles detecteren. Zo kan het worden gebruikt bij kankerpatiënten die chemotherapie moeten krijgen. Op dit ogenblik prikken oncologen geregeld bloed om na te gaan hoe patiënten op een bepaalde dosis van de therapie reageren. Met het toestelletje kan de reactie van de patiënt rechtstreeks en continu worden opgevolgd, wat het vinden van een optimale dosis aanzienlijk vergemakkelijkt. Bij chronisch zieke patiënten kan het toestelletje een alarmsignaal naar de arts sturen nog voordat de eerste symptomen de kop opsteken, waardoor medicatie nog sneller kan worden toegediend.
Bron:
http://eoswetenschap.eu/artikel/onderhuids-labje
Eigen mening:
Wat je hier leest laat nog maar eens zien dat de wetenschap niet stil staat. Elke dag worden er dingen getest om de mens vooruit te proberen helpen. Als zo een klein stukje elektronica ervoor kan zorgen dat een persoon met kanker geen 1000 prikjes moet krijgen om te zien of hij al dan niet chemo nodig heeft, dan zie je pas hoe ver de wetenschap staat. Ook zal het de ziekte toch wel dragelijker maken voor de patiënt omdat het toch weer een last minder is.
|