Het Federaal Voedselagentschap heeft vorig jaar 680 klachten - op een totaal van 4300 - binnengekregen over Belgen die mogelijk een voedselvergiftiging hebben gehad. Dat is bijna dubbel zoveel als in 2010, toen waren er 378 meldingen, zo schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.
"Of er iets mis is met ons voedsel? De Belg is gewoon een pak alerter geworden voor wat er op z'n bord ligt", zegt woordvoerster Lieve Busschots.
Dat de Belgische consument vaker aan de telefoon hangt is duidelijk. Tv-programma's als 'Komen Eten' of 'De Beste Hobbykok van Vlaanderen' zitten daar voor iets tussen. Ze maken ons kritischer, zeggen experts.
Maar ook een rel zoals die van het paardenvlees in pizza's, veroorzaakt commotie. "Dan zien we meteen een piek in het aantal meldingen", zegt Busschots. "Maar we voeren voldoende controles op het voedsel uit, de Belgische consument mag gerust zijn.
Bron: http://www.gva.be/nieuws/wetenschap...rgiftiging.aspx
Mening: De klachten over voedselvergiftigingen zijn duidelijk gestegen maar ik vind ook zoals in dit artikel dat dat niet in verband staat met de achteruitgang van de kwaliteit van het voedsel. De mensen zijn inderdaad veel kritischer geworden door allerlei kookprogramma's op de televisie. Bovendien zijn de mensen in onze maatschappij steeds mondiger en mondiger en zullen ze sneller van zich laten horen. Voordien zullen er wel evenveel gevallen zijn van voedselvergiftiging maar dan werd dit niet per se gemeld. Bovendien wordt er nu ook heel veel rond voedsel op een negatieve manier gemediatiseerd zoals onder andere de paardenvleesaffaire. Wanneer we dan een stijging zien van het aantal klachten is dit niet te wijten aan het voedsel zelf want op zich is paardenvlees niet slecht voor de gezondheid van de mens. Tot slot zijn er heel veel bedrijven die echt wel strikt toezien op de kwaliteit van het voedsel, nu ongetwijfeld meer dan dat men dat vroeger deed.