Organisaties blokkeren steeds vaker apps op de mobiele apparaten van hun werkgevers, zo blijkt uit het Enterprise Mobility Cloud Report van Citrix. Welke apps komen het meest voor op de black- én whitelists?
Mobiele applicaties overtreden erg vaak de privacywetten en verzamelen zonder toestemming allerhande gevoelige informatie vanop de smartphones en tablets waarop zij geënstalleerd zijn, bleek recent nog uit een studie van de Europese werkgroep ‘Artikel 29’. Dat hebben bedrijven goed begrepen, want op amper drie maanden tijd groeide het percentage van organisaties die een ‘blacklist’ hanteren voor mobiele apps van 11 procent naar 18 procent.
Niet alleen apps die data en informatie uitwisselen komen steeds frequenter voor op een ‘blacklist’, ook die applicaties die de productiviteit kunnen verlagen (zoals games en/of social media) worden steeds vaker geblokkeerd door bedrijven.
De meest voorkomende apps op de door bedrijven opgestelde ‘blacklist’ van mobiele toepassingen zijn: Angry Birds, Facebook, Dropbox, YouTube en Skype. Die laatste app komt echter wonderwel evenveel voor op de door onderzochte ‘whitelists’, samen met applicaties als Evernote, NitroDesk TouchDown, Chrome en Adobe Reader, die bedrijven als ‘veilig’ of ‘nuttig’ beschouwen.
Bron: de standaard - 17 april 2013 -
http://www.standaard.be/artikel/det...DMF20130417_007
mijn mening: Als ze op school voor jongeren facebook moeten blokkeren van het internet is te begrijpen. Maar dat ze zelfs van bedrijven met volwassen mensen applicatie's moeten blokkeren vind ik toch wel erg vergaand. Het is te begrijpen dat de spelen zoals Angry birds niet toegestaan zijn om te spelen maar dan vind ik het toch storend dat ze dropbox ook zo veel op de black-list voorkomt. Mensen gebruiken dropbox toch veel om hun bestanden op te slaan in the cloud i.p.v. op een usb-stick of harde schijf.
Voor het geval dat mobiele applicaties erg vaak de privacywetten overtreden en zonder toestemming allerhande gevoelige informatie verzamelen vanop de smartphones en tablets waarop zij geïnstalleerd zijn, vind ik dat daar vrij snel een wet op moet komen. Een wet dat deze apps geen gevoelige informatie meer mogen verzamelen. Al een geluk dat deze apps enkel nog maar op een deel van de smartphones werkt en nog niet op alle gsm's anders wordt iedereen op de wereld zijn persoonlijke informatie ongewild overal doorgegeven.