Archeologen zijn op de site Bloomberg Place in het centrum van Londen al zes maanden opgravingen aan het doen en hebben in totaal al 8.000 voorwerpen teruggevonden die dateren uit de Romeinse tijd. Dat melden verschillende media. De site kreeg de naam 'Pompeii van het noorden', aangezien de archeologen menen dat ze de grootste vondst ooit deden van Romeinse artefacten in Londen.
"We hebben een groot aantal voorwerpen gevonden die dateren uit de vier eerste eeuwen van Londen", zegt de beheerder van de site, Sophie Jackson. "Die zullen ons meer kunnen vertellen over de mensen die in Londen woonden. We zullen zelfs namen en adressen te weten komen."
De archeologen vonden al 8.000 objecten en verwachten dat ze er tegen het einde van de opgravingen zo'n 10.000 zullen verzamelen. Het gaat onder meer over schrijftafels, kledij, juwelen en aardewerk, maar ook om stukken van gebouwen, die zullen helpen een beeld te schetsen van het leven tussen 40 voor Christus en de vijfde eeuw na Christus.
Erg goed bewaard
Opvallend is bovendien dat de voorwerpen zeer goed bewaard zijn, aldus Jackson. Dat komt door de verdamping van het water van de de Walbrook River, een van de verloren rivieren van Londen, die onder de site doorloopt.
In 1954 ontdekten archeologen op dezelfde plaats in Londen een Mithrastempel uit de derde eeuw, maar bij de aanvang van de bouw van een nieuw Europees hoofdkwartier voor het persagentschap Bloomberg, bleek dat er nog veel meer schatten verborgen waren op de site.
bron:
http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetens...in-Londen.dhtml
mening :
Het is naar mijn mening goed nieuws dat men, in tijden van crisis en besparingen, nog tijd en geld wenst vrij te maken voor archeologisch onderzoek. Een bouwwerf maanden stilleggen om de ondergrond te archeologisch te onderzoeken ligt niet zo voor de hand; de commerciële belangen wegen namelijk erg zwaar.
In tijden van Eurocrisis en drastische besparingen van overheidswege wordt er meestal eerst bespaard op de culturele zaken, als zijnde niet van belang voor de economie.
Maar feit blijft: Wie zijn verleden niet kent, is niet gewapend voor de toekomst.