'Tekortkomingen rechter aanleiding tot verjaring'
De zaak rond het bedrijf Algemene Bouwcentrale (ABC), die behandeld werd door de Veurnese onderzoeksrechter Yves Vanmaele, is verjaard. Dat heeft de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling dinsdag vastgesteld. Het gaat om een van de grootste fraudezaken uit de jaren negentig.
Bouwpromotor ABC, die in 1998 failliet ging, verleidde minstens 300 gezinnen ertoe een voorschot van gemiddeld 25.000 euro te betalen voor een vakantieverblijf aan zee. De vakantieverblijven aan zee werden echter nooit gebouwd. ABC was zelfs geen eigenaar van de grond waarop de appartementen moesten opgetrokken worden. In totaal zou ABC voor 7,5 tot 15 miljoen euro gefraudeerd hebben.
Het parket-generaal moest vorige maand vaststellen dat de verjaringstermijn overschreden was, en de kamer van inbeschuldigingstelling bevestigde dinsdag de verjaring.
Onderzoek tegen rechter
Het dossier was in handen van de Veurnse onderzoeksrechter Yves Vanmaele. Ondertussen loopt er bij het Gentse parket-generaal een onderzoek omdat hij de fraudezaak bewust zou hebben laten verjaren. De onderzoeksrechter ontkende eerder alle aantijgingen en heeft de steun van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Veurne.
'De vaststelling is dat het onderzoek te langzaam en met te weinig mankracht is gevoerd', verklaarde Louis Vandenberghe van het Gentse parket-generaal. 'Niet alleen door de onderzoeksrechter, maar ook door de politie.'
'Onderzoeksrechter heeft tekortkomingen'
'De zaak liep vertraging op omdat de hoofdverdachte pas in 2006 kon gesitueerd worden in Spanje, maar daarna moest de KI ook tussenkomen om de voortgang te verzekeren', legde Vandenberghe uit.
'Er werden in 2007 beloftes gedaan dat de zaak alleen nog geďnventariseerd en meegedeeld moest worden (door de onderzoeksrechter, nvdr.), maar de mededeling gebeurde uiteindelijk pas in 2012. De KI is van oordeel dat de onderzoeksrechter tekortkomingen heeft, die aanleiding hebben gegeven tot de verjaring.'
De kamer van inbeschuldigingstelling moet nog uitspraak doen op burgerrechtelijk vlak. De gedupeerden kunnen dan nog proberen aanspraak te maken op een schadevergoeding.
bron:
http://www.standaard.be/artikel/det...130409_00534468 (geraadpleegd op 9 april 2013)
Ik weet niet echt wat ik moet denken over het feit dat zaken kunnen verjaren. Oké, onze rechters hebben het al druk genoeg en om hun werk te verlichten laten we oude zaken vallen. Aan de andere kant, sommige zaken vragen tijd. Las het zo lang duurt vooraleer we de daders vinden kunnen we een zaak toch niet fatsoenlijk afhandelen. Daarnaast is het soms zo duidelijk dat iemand schuldig is, net zoals in deze zaak, en toch gaat men uiteindelijk vrijuit omdat het proces te lang duurde. Dit stuurt een enorm verkeerd beeld naar de buitenwereld. Hoe kunnen we ons nu nog veilig voelen als echte daders niet gevat worden en vrijuit gaan.
De schuld op de rechter steken is zinloos. Als men dit vermoedde dan had men beter een andere rechter ingeschakeld. Nu blijven veel mensen bedrogen achter.