De NASA gaat op jacht naar een planetoïde om die te vangen en bij de maan te plaatsen. Vervolgens moeten astronauten de planetoïde kunnen onderzoeken. Het Witte Huis maakt een pak geld vrij voor het project.
AP
Het was al langer de bedoeling van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie om mensen naar een planetoïde te sturen om te onderzoeken uit welke materie die bestaat. Mogelijk komen er in de toekomst grondstoffen uit de ruimte.
Maar de projecten om asteroïden te exploiteren verliepen moeizaam. Praktisch bleek het erg moeilijk om de verre verplaatsing te maken. Daarom leek het een goed idee om een planetoïde "dichtbij" te brengen, in de buurt van de maan. Recent onderzoek toont nu aan dat het mogelijk is om met een ruimtecapsule een planetoïde te vangen en die te verplaatsen.
Als een cowboy met een lasso
Daarom maakt het Witte Huis 100 miljoen dollar vrij voor het project, al zal het project een pak meer geld kosten. Het is nu wel zeker dat de missie er komt. In de loop van 2019 moet Orion (foto boven), een ruimtecapsule die nu nog in aanbouw is, naar de planetoïde gelanceerd worden. Met een soort lasso zal de planetoïde dan gevangen worden en verplaatst worden naar de buurt van de maan.
Tegen 2021 moet de eerste bemande missie naar de planetoïde dan vertrekken. Op termijn zou er een permanente basis op de planetoïde komen.
De planetoïde in kwestie is zo'n 7 meter breed, maar weegt 500.000 kilogram.
Puzzelen in de ruimte
De implicaties van het project zijn groot. Zo kan de missie een bron aan nieuwe grondstoffen aanboren. Bovendien is het ook de eerste keer dat de mens ingrijpt in de ruimte. Zo kunnen we ons voorbereiden voor mocht een planetoïde ooit dreigen te botsen met de aarde.
Bron:
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieu...vangen_parkeren
Eigen mening:
Ik vind dit een goed plan zeker omdat het niet een groot risico is. Het kost redelijk veel geld en ze weten niet wat ze er gaan vinden. Als ze er een nieuwe stof vinden die gebruikt kan worden als brandstof dan gaan ze er nog veel aan verdienen , maar als ze er niets vinden dan blijft het wel nog altijd een stap vooruit voor de wetenschap. Het universum is één groot mysterie maar we komen met elk experiment een stap dichter bij het oplossen van deze puzzel.