26th March 2013, 14:47
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: lichtaart
Posts: 125
|
|
Test-Aankoop waarschuwt voor voedselhygiëne op evenementen
De hygiëne van eetkraampjes op publieke evenementen laat regelmatig te wensen over. Dat blijkt uit een Analyse van Test-Aankoop. De consumentenorganisatie hamert op controles en geeft tips over waar je op moet letten.
Het is met de voedselveiligheid tijdens evenementen zoals kermissen of muziekfestivals niet zo erg gesteld als vaak wordt aangenomen, maar consumenten moeten toch opletten. Als eettenten er niet zo hygiënisch uitzien, is dat vaak een goede leidraad voor de kwaliteit en hygiëne van het voedsel zelf. Dat concludeert Test-Aankoop uit een analyse van 64 snacks op 20 Belgische evenementen.
Uit eerdere onderzoeken van Test-Aankoop bleek dat de voedselveiligheid en -hygiëne op evenementen dikwijls te wensen overliet, van gebrekkige kwaliteit van basisingrediënten tot verkooppunt, materiaal of uitbaters die onhygiënisch waren. Uit het nieuwe onderzoek blijkt volgens Test-Aankoop dat drie vierde van de gecontroleerde eettentjes wel degelijk weet hoe het moet qua hygiëne. Dat bleek tussen juni en december 2012, op evenementen als de Antwerpse Sinksenfoor, de Gentse Feesten en Couleur Café in Brussel.
15 procent ronduit slecht
Naast een visuele beoordeling liet Test-Aankoop ook de snacks zelf analyseren. De microbiologische kwaliteit van 15 procent van de stalen bleek ronduit slecht te zijn. Er waren bijvoorbeeld problemen met room- en softijs, waar vaak te veel coliformen ( een soort bacteriën, red. ) in aanwezig waren. In één van de stalen werd zelfs een ziekmakende bacterie aangetroffen.
Test-Aankoop benadrukt dat het utopisch en onnodig is om qua voeding volledige steriliteit na te streven, maar vraagt toch aanhoudende controles van het Federaal Voedselagentschap (FAVV) en de gemeenten.
Waar moet je op letten?
'Geef eerst je ogen de kost als je een hamburger of pita wil bestellen op een festival', raadt Test-Aankoop aan. 'Kijk naar het personeel in de eetstand. De verkopers moeten propere handen hebben, het liefst ook een haarnetje en geen juwelen dragen. Lange haren moeten vastgebonden zijn.'
Als u een ijstje bestelt, 'let er dan op dat de machine of koeltoog niet in de zon staat. De ijsschep staat beter niet in een beker met vuil water.' Bij een belegd broodje of koude schotel moet u er volgens Test-Aankoop dan weer op letten 'dat alle ingrediënten een verse aanblik hebben. Ze moeten ook uit de koelkast komen en het is beter als het voedsel van de klanten gescheiden wordt door bijvoorbeeld glas.'
Warme gerechten moeten ten slotte op voldoende hoge temperatuur - 'minimaal 60 graden Celcius' - warm worden gehouden. 'De opgewarmde voeding wordt best niet op dezelfde plek verwerkt als de verse, rauwe ingrediënten.'
Bron : http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130326_00518295
Mening :
Dat 15 procent van de eetkraampjes ronduit slecht scoort op het gebied van voedselhygiëne, daar schrik ik toch van. Ik vind het niet meer dan logisch dat er wordt gelet op hygiëne. Dit moet in een taverne of restaurant toch ook ?! Het is zo dat het niet 100 procent steriel moet of kan zijn, maar een beetje hygiëne is toch een vereiste. Ik vind persoonlijk dat het respectloos is naar de consument toe. Zij betalen namelijk voor een lekkere hap zonder bacteriën. Het bij elkaar binden van de haren, het uitdoen van juwelen en eventueel het dragen van een haarnetje kost toch niet veel moeite? Hopelijk zullen er maatregelen getroffen worden en zullen er meer inspecties volgen. Het gaat hier namelijk over onze gezondheid !
|