Enkele post bekijken
  #1  
Oud 26th March 2013, 12:32
A*vid.Van.der.haegen A*vid.Van.der.haegen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Vorselaar
Posts: 103
Smet: 'Nadenken over Engels als derde officiële taal in Brussel'

Smet: 'Nadenken over Engels als derde officiële taal in Brussel'

BRON: HET NIEUWSBLAD, WOENSDAG 20 MAART 2013

BRUSSEL - Bijna 20 procent van de Brusselaars spreekt Arabisch. Dat blijkt uit onderzoek van de VUB dat Brussel Deze Week en Le Soir konden inkijken. Het is daarmee de vierde taal in Brussel en wint terrein op het Frans, Engels en Nederlands. Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (SP.A) waarschuwt voor een gebrek aan integratiepolitiek in Brussel.
De studie van de VUB bij 2.500 Brusselaars toont dat het aantal inwoners van de hoofdstad die het Frans, Nederlands of Engels beheersen, daalt ten opzichte van 2006. Toen spraken 95,6 procent van de ondervraagden Frans, ten opzichte van 88,5 procent nu. Ook het gebruik van het Engels (van 35,4 procent naar 29,7 procent) en vooral van het Nederlands (van 28, 3 naar 23,1 procent) daalt.
Het Arabisch daarentegen is aan een stevige opmars bezig. Waar in 2006 nog 6,6 procent van de Brusselaars Arabisch spraken, is dat vandaag 17,9 procent. Het Arabisch steekt daarmee het Spaans (van 7,4 naar 8,9 procent) voorbij en wordt de vierde meest gesproken taal in de hoofdstad.
Smet: 'Arabisch combineren met universele taal'
Voor Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet is het geen probleem dat meer mensen Arabisch spreken. 'Maar het is nodig dat die kennis gekoppeld wordt aan de kennis van een andere taal, die kan gebruikt worden om te communiceren met de andere bewoners.'
'Het is begrijpelijk dat men de taal van het herkomstland wil onderhouden, maar dat mag geen problemen geven om samen te leven', is Smet duidelijk in Le Soir. Hij vreest dat dat vooral bij migranten van de tweede en derde generatie het probleem is.
'Gebrek aan integratiepolitiek in Brussel'
'Er is vooral een gebrek aan integratiepolitiek in Brussel. Integratie betekent niet dat mensen hun herkomst moeten vergeten, maar het is ook belangrijk om naar de toekomst te kijken, waar we samen moeten bouwen.
Smet pleit voor een stadsproject. 'Een open parcours waarbij de noodzaak om samen te leven en dus een gemeenschappelijke taal te hebben, centraal staat.'
De minister wil ten slotte nadenken over de mogelijkheid om van het Engels de derde officiële taal te maken. 'Dat zou een sterk signaal zijn naar de internationale gemeenschap toe.'

Mening: Moeten we de allochtonen niet eerst de Nederlandse taal als gemeenschappelijke taal aanleren? Men kan toch niet van integratiepolitiek spreken wanneer het gastland zich aanpast? Het is mij een beetje te links correct om zo’n conclusie te trekken, misschien met genoeg extremisten dat we moeten overwegen om de sharia in te voeren?
Met citaat antwoorden