26th March 2013, 10:26
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2011
Locatie: Herentals
Posts: 98
|
|
Dertiger beginnen steeds vaker lerarenopleiding, maar behalen vaak geen diploma
Het aantal inschrijvingen van dertigplussers in de lerarenopleidingen is gestegen van 4.335 in 2008 tot 5.621 in 2012, een stijging van 30 procent. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams parlementslid Goedele Vermeiren (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a). Dertigplussers slagen er echter vaak niet in een diploma te behalen.
Het aantal dertigplussers in de geďntegreerde opleidingen aan een hogeschool is op vijf jaar gestegen van 488 tot 1.198. Bovendien schreven dertig procent meer dertigplussers zich in voor specifieke lerarenopleidingen in de centra voor volwassenenonderwijs (CVO), van 3.644 in 2008 tot 4.216 in 2012. Het aantal dertigplussers dat een specifieke lerarenopleiding volgt na een eerder diploma blijft stabiel.
"Het stijgend aantal inschrijvingen is een positief signaal: de groep zij-instromers in het lerarenkorps zal immers steeds belangrijker worden", zegt Goedele Vermeiren in een persbericht. "Hun ervaring en expertise kan een belangrijke meerwaarde betekenen voor het onderwijslandschap."
Een groot deel van de dertigers werkt zijn opleiding echter niet af. In de geďntegreerde opleiding behaalt bijvoorbeeld gemiddeld zeventig procent geen diploma binnen de vijf jaar, hoewel de opleiding slechts drie jaar duurt.
Vermeiren wijst erop dat het moeilijk is om na te gaan waarom zoveel mensen de opleiding niet afwerken. "Ik zal bij de minister van Onderwijs aandringen op een bevraging van de onderwijsinstellingen om na te gaan op welke manier er kan worden ingezet op flexibele leertrajecten en een betere ondersteuning voor de potentiële zij-instromers", besluit ze.
Bron: Belga, HLN, 25/03/13
Mijn mening: In Vlaanderen is een groot tekort aan leraren. De overheid heeft er zelfs een knelpuntberoep van gemaakt. Nu veel dertigplussers de weg hebben gevonden naar de lerarenopleiding, blijkt dat ze de studie zelden afmaken, in de hogescholen wel te verstaan. Er is dan ook een énorm (met nadruk) verschil tussen de opleiding aan een hogeschool en de SLO opleiding, waar vrijwel iedereen slaagt. Logisch, in combinatie met een gezin is de opleiding aan de hogeschool loodzwaar, niet alleen naar taken, opdrachten, leerstof toe, maar ook naar inkomen. De overheid schiet hier wel degelijk tekort. Er is een gebrek aan leraren, het is een knelpuntberoep zorg dan als overheid dat dertig- of meerplussers beloond worden om hun leven te wijden aan het onderwijs in plaats van hen af te straffen door hun werkloosheidsuitkering te halveren. Als gezin moet je al een stevige basis hebben om die drie jaren door te komen op financieel gebied alleen al. Om maar te zwijgen van je gezinsleven, sociale leven en andere leuke levenszaken. Gelukkig hebben de "normale" studenten hier nog geen last van.
|