Citaat:
Originally posted by Barst
Het allergrootste bezwaar - ik schrijf alleen dit: je zal de volgende jaren nog wel andere argumenten van mij te horen krijgen: ik weiger mij te laten verleiden tot elke vorm van zwart-wit denken waarin de tegenpartij het steeds maar weer moet afleggen omdat wij 'nu eenmaal beter zijn', of omdat wij 'de goei zijn'. In 'onze' wereld zijn de relaties tussen mensen en bevolkingsgroepen van divers pluimage nu eenmaal te complex om uiteindelijk een oplossing te kunnen vinden in gelijk welk denken in termen van 'wij' en 'zij'.
|
Ik kan uw redenering perfect volgen en ik kan er mij voor een zeer groot stuk in terugvinden, maar ze lijkt mij net iets te rooskleurig voorgesteld. Politiek zou geen 'wij' tegen 'zij' spel mogen zijn, maar het is het dikwijls wel. Soms is het nu eenmaal beter om radicaal een kant te kiezen, ookal betekent dat dat je je niet helemaal kan vinden in die 'kant'. Want zoals u zelf zegt, de relaties tussen mensen zijn complex. Soms zelfs te complex om een oplossing te vinden. En het is op die momenten dat je een keuze moet maken, ongeacht wat er 'zou moeten gebeuren'.
Zwart/wit denken is nooit de ideale, maar dikwijls de laatst overblijvende manier om een oplossing te bekomen. Alle diplomatieke kracht ten spijt, met woorden alleen komen we er jammer genoeg niet altijd. Er moet ruimte gelaten worden voor de dialoog, da's nogal evident, maar als de dialoog faalt moet dat worden erkend, en dan blijft er dikwijls maar één oplossing over.
Politiek en maatschappij is een te groot veld om als kleine garnaal van enige betekenis te zijn. Laat staan dat ik die brok kan vatten in dit bericht. Daarom dat ik gerust water bij de wijn wil doen op andere, voor mij minder belangrijke, vlakken als mijn hoofddoel maar bereikt kan worden.
Ik weet dat u het niet graag hoort maar op sommige vlakken is onze cultuur superieur. In theorie althans... De Westerse waarden van democratie en vrijheid moeten volgens mij verspreid worden over de hele wereld. Ik geloof dat die Westerse waarden voor het individu een zegen kunnen beteken. Pas op, wij kunnen nog veel leren van andere culturen, maar ik denk dat we wel moeten oppassen dat we ons door onze 'goodwill' niet te snel laten meeslepen in het fabeltje dat elke cultuur een verrijking is voor de onze. Dus in plaats van de _onvoorwaardelijke_ multi-culturaliteit hier te promoten denk ik dat het beter is om het omgekeerde te doen, en op plaatsen waar de Westerse waarden niet bestaan, de multi-culturaliteit te verkondigen.
We hebben ooit in 'Our finest hour' onze jeugd, en die van onze bondgenoten, moeten opofferen om één van de grootste bedreigingen voor onze Westerse waarden te laten verdwijnen. Woorden halen het niet altijd. Pijnlijk, maar de waarheid. De geschiedenis leert ons dat, en herinnert u het 11e gebod: Vergeet de geschiedenis en gij zijt gedoemd ze te herhalen.
Als we het nu concreet hebben over de oorlog in Irak...
Ik kan die oorlog steunen omdat ik oprecht geloof dat de democratie die daar uiteindelijk toch zal komen, voor ieder mens goed zal zijn. Wil dat zeggen dat ik me dan ook onmiddellijk de WMD-nonsens geloof? Neen. Denkt u dat ik niet moet walgen als ik foto's zie van mishandelingen tegenover Iraakse mensen? Denkt u dat ik geen medelijden heb als ik een moeder van een gedode soldaat zie instorten op de nationale televisie? Heus wel, maar wil dat zeggen dat ik me door de minste tegenslag laat omverblazen? Helemaal niet. Omdat die achterliggende gedachte, van vrijheid en democratie, nog altijd leeft en nog altijd kan worden bereikt. Daarom zal ik ze ook blijven steunen. Wat uiteraard niet wil zeggen dat ik alle kritiek van mezelf zomaar laat varen...
Citaat:
8< En vandaar ook dat ik in een 'global world' - of je dat laatste nu wil of niet - een terugvallen op al te eng-nationalistische voorstellingswijzen geen perspectief op een (betere) toekomst kan vinden...
|
Een economisch geglobaliseerde wereld, en dat eerste adjectief is hier heus het belangrijkst, hoeft voor mij geen rem of hindernis te zijn tot meer politieke en sociale regionalisatie. Of u dat kan omschrijven als eng-nationalistisch, durf ik niet meteen te zeggen. Ik rijd rechts van de baan, omdat het via de gulden middenweg net iets te lang duurt om thuis te komen.
<snip>
Citaat:
'The magic word' is - en zal voor mij ook blijven: 'empathie', 'inlevingsvermogen', 'perspectiefwissel'.
|
Ik denk dat u daar niet alleen in bent. Meer zelfs, ik kan u 100% gelijk geven dat dat de eerste (en da's niet onbelangrijk) woorden zijn die je mening zou moeten leiden. Ze mogen alleen geen excuus worden voor
passiviteit. En ik vind dat laatste niet onbelangrijk. Ik heb hierboven al aangehaald hoe ik sta tegenover dat concept. Voor mij is het magic word dat u hierboven geeft, zeker het belangrijkst. Maar ik kan me niet vinden in het onvoorwaardelijk geloof dat de tegenpartij net dezelfde magic words als 'guideline' heeft. 'Empathy only goes so far' ... weet je wel.