Premier Di Rupo trekt begrotingsnorm in twijfel
Voor premier Elio Di Rupo (PS) is het begrotingstekort terugdringen tot 2,15 procent van het bbp geen fetisj meer. Dat heeft hij tussen de lijnen door laten verstaan. Dat is opmerkelijk nu de begrotingscontrole start, want voor minister van Financiën Koen Geens (CD&V) blijft dat wel het doel.
Het deficit van 2,15 procent is vastgelegd op een moment dat er nog van uitgegaan werd dat de economie met 0,7 procent zou groeien
Elio Di Rupo
De kern komt vanmiddag een eerste keer bij elkaar in een poging om het gat in de begroting te dichten. Dat gat zou geen 2,8 miljard euro meer bedragen, zoals eerst was gemeld, maar na correcties door Financiën nog 'slechts' 2,2 à 2,3 miljard euro. Neemt niet weg dat de begrotingscontrole een zware dobber zal worden. Niet het minst omdat de visies over hoe die controle uitgevoerd moet worden, sterk uiteenlopen.
Dat de PS de teugels wil vieren, is al langer bekend. Maar ook premier Di Rupo laat nu tussen de regels door verstaan dat de begrotingsdoelstelling om het tekort in 2013 te beperken tot 2,15 procent van het bbp geen absolute must is. Eerder verklaarde de eerste minister al dat hij niet van plan was om blinde besparingen door te voeren en dat hij de relance hoog in het vaandel blijft dragen. In de marge van de Europese top voegde Di Rupo daar donderdagnacht aan toe dat iedere lidstaat weliswaar zijn begroting structureel wil verbeteren, maar ook dat het Europese begrotingskader manoeuvreerruimte biedt.
Er is immers een kentering merkbaar in het Europese discours, weet Di Rupo. Europa kijkt niet meer zo zeer naar de nominale besparingen die een land doorvoert, maar beklemtoont tegenwoordig veel meer dat die besparingen structureel moeten zijn. Tegelijkertijd luidt ook Europa nu de klok van de relance. Of de premier daarmee ook afstand neemt van de 2,15 procent, wil hij niet expliciet gezegd hebben. "Maar het deficit van 2,15 procent is wel vastgelegd op een moment dat er nog van uitgegaan werd dat de Belgische economie met 0,7 procent zou groeien", aldus Di Rupo. Die groei werd intussen bijgesteld naar amper 0,2 procent.
Dat is een heel andere boodschap dan die van de nieuwe minister van Financiën Koen Geens (CD&V). Hij herhaalt in een interview verderop in deze krant dat de 2,15 procent wel degelijk het streefdoel blijft. "De 2,15 procent was de afspraak. En ook al was ik bij die afspraak niet betrokken, ik heb de gewoonte afspraken te houden. Dat geeft een goed gevoel. We zullen voor de rest zien wat er precies gebeurt. Maar heel veel zal afhangen van de structurele maatregelen, wees gerust dat er eenmaligheid zal zijn", aldus Geens, die gisteren een onderhoud had met eurocommissaris voor Economie Olli Rehn.
De 2,15 procent én de structurele maatregelen zijn ook een stokpaardje van Open Vld, dat misschien nog wel de lastigste klant zal worden om te overtuigen wanneer men toch van het afgesproken traject zou willen afwijken.
Welke lijn precies gevolgd zal worden en wat het einddoel van de controle zal zijn, is de eerste discussie die de kern dit weekend zal voeren. Maandag zal de premier dan samen met vicepremiers Pieter De Crem (CD&V) en Didier Reynders (MR) het koningspaar vergezellen op een tweedaagse trip naar Rome ter gelegenheid van de inzegening van de paus. Een uitstap die de begrotingscontrole serieus vertraagt en verschillende coalitiepartners in het verkeerde keelgat is geschoten.
Bron: De Morgen 16/03/2013
Mening: Er zou geen politiek zijn als er geen meningsverschillen zouden zijn. Uit het artikel kan ik afleiden dat Premier Di Rupo deels wilt afstappen van de reeds vastgelegde besparingsplannen. We moeten wel opletten met dit artikel wat er staat niet dat Di Rupo dit heeft gezegd! Er staat dat dit is afgeleid vanuit zijn toespraak, dit is een groot verschil. Volgens dit artikel richt Di Rupo zich meer op kleinere, structurele besparingen in plaats van te veel en te grote ongestructureerde besparingsplannen. Er is een begrotingstekort van 2,15 procent, de partijen hadden beslist dat dit moest opgelost worden voor het einde van dit jaar. Voor Di Rupo zou dit niet meer een prioriteit zijn. Komt de mening van Di Rupo nu in botsingen met de anderen? Natuurlijk komt dit in botsingen met de vastgelegde plannen. Dit weekend zal de eerste discussie gestart worden. Hopelijk komen de partijen tot een compromis.
|