Enkele post bekijken
  #1  
Oud 8th March 2013, 10:14
Hanne.Geudens Hanne.Geudens is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Oct 2011
Locatie: Herentals
Posts: 95
Leerlingen raken overwerkt

De werkdruk bij leerlingen wordt té groot. "Sommigen komen hun huis niet meer uit omdat ze te veel huistaken hebben", zegt Lyle Muns, de voorzitter van de Vlaamse Scholierenkoepel, vandaag in de Corelio-kranten.
"Het aantal taken neemt jaar na jaar toe", aldus Muls. "We moeten kennis opbouwen, maar ook competenties, waaronder sociale vaardigheden. Er wordt almaar meer verwacht. Ons rugzakje wordt almaar zwaarder."

Vlaamse jongeren zitten tussen zeven en veertien jaar 7.100 uren op de schoolbanken, zo leren OESO-cijfers. Finnen zitten 5.700 uren op school, maar scoren veel beter. Verder hebben 15-jarigen in ons land gemiddeld 6,1 uren huiswerk per week. Finnen komen er vanaf met 3,7 uren, de Japanners met 3,8 uren.

De Vlaamse Scholierenkoepel wil nu werk maken van het inperken van de werkdruk. Het thema staat vandaag bovenaan op de agenda tijdens een 'inspraakdag' in het Vlaams Parlement.

Bron: www.hln.be - 8/03/2013 - http://www.hln.be/hln/nl/1265/Onder...overwerkt.dhtml

Eigen mening:
Ik denk dat dit artikel voor ons als leerkrachten in spe zeker stof tot nadenken biedt. Ik vind dat er een zeker overleg tussen leerkrachten moet plaatsvinden wat betreft het plannen van grote testen. Ik herinner me zelf nog uit mijn middelbare schooltijd dat leerkrachten soms geen rekening hielden met het vele werk dat we soms hadden. Zes grote herhalingstoetsen op twee dagen tijd was vaak de gang van zaken. Toch ben ik daar zeker geen voorstander van. Mijn jongere zus zit in het derde middelbaar en ik schrik ervan hoe hard zij moet werken buiten de schooluren, hoewel zij iemand is die toch snel in staat is om leerstof te verwerken. Daar komt nog eens bij dat ze gitaar speelt en atletiek doet. Toch vind ik niet dat ze haar hobby’s opzij moet schuiven omdat ze te veel werk voor school heeft. Aangezien jongeren al lang genoeg stil moeten zitten achter de schoolbanken moeten ze de kans krijgen om zich te ontspannen in hun vrije tijd. Daarnaast moeten ze de kans krijgen zich ook op sociaal gebied te ontwikkelen en dat kan niet als je constant achter je boeken moet kruipen. Ik zeg niet dat het opleggen van taken en toetsen slecht is, integendeel. Maar toch denk ik dat er een beter overleg moet zijn tussen leerkrachten onderling, zodat leerlingen er niet aan ten onder gaan.
Met citaat antwoorden