Overbezorgde mama = meer kans op depressieve tiener
Kinderen met extreem controlerende ouders lopen meer risico op een depressie, zo blijkt uit een nieuwe studie. Overbeschermende ouders raken te veel betrokken in het leven van hun kinderen, wat hun vermogen om om te gaan met anderen aantast. Uiteraard is een zekere betrokkenheid wel goed, want dat helpt de kinderen ontwikkelen, maar te veel is schadelijk.
De bevindingen suggereren ook dat kinderen van controlerende ouders zich minder competent voelen en denken dat ze niet in staat zijn om hun eigen leven te regelen. Terwijl de ouders denken dat ze hun kind steun geven, is dus eigenlijk het omgekeerde waar.
Depressie
Tot die conclusie kwamen wetenschappers van de University of Mary Washington na een onderzoek bij 297 studenten tussen 18 en 23 jaar.
In een online enquête werden zij gevraagd om het ouderlijk gedrag van hun mama te beschrijven én zichzelf te beoordelen op autonomie, competentie en hoe ze kunnen omgaan met andere mensen. Ze moesten ook aangeven hoe tevreden ze waren met hun leven, of ze angstig waren en of ze al dan niet last hadden van depressieve symptomen
Bron
http://www.hln.be/hln/nl/38/Kindere...ve-tiener.dhtml
Eigen mening
Ik denk dat dit onderzoek niet echt relevant is. Het is gedaan bij studenten tussen 18 en 23 jaar. Zouden we op die leeftijd al niet redelijk zelfstandig moeten zijn?
Een ouder is steeds bezorgd, dat weten we allemaal, maar naarmate het kind ouder wordt neemt dit normaal gezien toch automatisch een beetje af?
Een onderzoek bij jongeren tussen 13 en 16 jaar zou een beter beeld geven volgens mij. Op die leeftijd puberen de jongeren en is een oogje in het zeil houden zeker noodzakelijk.
Voelt niet elke student zich soms te geviseerd door zijn ouders? Wil dit dan meteen zeggen dat er aanleiding is tot depressie?