Ontslag paus ook gevolg van tanend gezag
'Ontslag niet enkel gevolg tanende gezondheid, ook van tanend gezag'
Volgens Mark Van de Voorde is het aftreden van Benedictus XVI ook een rationele overweging: 'De Kerk heeft een andere leider nodig met een andere stijl'.
"Het aftreden van paus Benedictus XVI heeft niet alleen te maken met een tanende gezondheid, maar ook met een tanend gezag: de intriges in het Vaticaan die hij niet onder controle krijgt, de crisis van het (westerse) christendom dat hij niet bezweren kan... Zijn aftreden is ook een rationele overweging: de Kerk heeft een andere leider nodig met een andere stijl". Dat schrijft Mark Van de Voorde, onafhankelijk publicist en gewezen raadgever van Herman Van Rompuy, Yves Leterme en Steven Vanackere in zijn column op de Vlaams-Nederlandse religieuze website RKnieuws.net.
"Het pijnlijke is dat de paus niet alleen niet in staat bleek om de curie te hervormen met de gekende gevolgen van intriges en chaos, maar ook er niet in slaagde om het geloof in te loggen op de verborgen verlangens van de rationele cultuur. Precies omdat hij weet dat hiervan de toekomst van het christelijke Europa afhangt (en de toekomst van de wereldkerk van een gezond bestuursapparaat), heeft de paus geoordeeld dat hij niet langer de leiding mag in handen houden", aldus Mark Van de Voorde.
"De grote christelijke denkers van de eerste eeuwen waren mensen die het christelijke verhaal konden inloggen op de cultuur van toen. Het probleem met het Vaticaan van nu is dat het nog enigszins Grieks denkt en zich niet voldoende kan verplaatsen in de filosofie van vandaag. Zo kun je de cultuur niet kerstenen", stelt Van de Voorde.
Vaticaankritische theoloog Hans Küng pleit voor invoering leeftijdsgrens paus
In een interview met de Passauer Neuen Presse pleit de gerenommeerde Zwitserse theoloog Hans Küng ervoor een leeftijdsgrens voor het pausschap in te voeren. Hij stelt voor om de regeling voor bisschoppen, die op hun 75ste op emeritaat gaan, ook toegepast wordt op de paus, die uiteindelijk ook bisschop van Rome is.
Küng was peritus (deskundige) tijdens het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965), maar verloor zijn leerbevoegdheid aan de universiteit van Tübingen in 1980 na kritische studies over de katholieke leer, met name over het celibaat, anticonceptie en abortus. Hij staat bekend als een hervormingsgezinde theoloog die geen blad voor de mond neemt inzake het Vaticaan.
'Benedictus XVI was al lange tijd moe'
De vermoeidheid was al verschillende maanden geleden toegeslagen bij paus Benedictus XVI. Dat zegt althans Benedictus' biograaf Peter Seewald aan het Duitse weekblad Focus. Seewald sprak voor een nieuw boek de voorbije maanden verschillende keren met de paus. Op de vraag wat nog te verwachten is van zijn pontificaat, antwoordde Benedictus afgelopen zomer dat van hem niet veel meer te verwachten zou zijn. "Ik ben een oude man; de kracht slinkt. Ik denk ook dat wat ik gedaan heb, volstaat."
Seewald zegt in het interview met Focus dat hij de paus nog nooit zo uitgeput en terneergeslagen heeft gezien. Het derde deel van zijn Jezus-trilogie afwerken, kostte Benedictus heel wat moeite. "Dit wordt mijn laatste boek", aldus de 85-jarige. Op 28 februari treedt de paus terug.
'Conclaaf zal stemmen op basis van persoon, niet van afkomst'
Het gespecialiseerde religieuze nieuwsagentschap I.Media meldde dat de inauguratie van de nieuwe paus mogelijk al op 19 maart gebeurt. Een van de 117 kardinalen die zal deelnemen aan het conclaaf dat de nieuwe paus moet verkiezen, heeft intussen zijn voorkeur uitgesproken voor een Europese paus, zelfs nu het merendeel van de gelovigen in Azië, Afrika of Zuid-Amerika woont. "Het conclaaf zal stemmen op basis van een persoon, niet op basis van zijn afkomst", aldus kardinaal Velasio De Paolis in een interview met de Italiaanse krant La Stampa. "Ondanks de geloofscrisis heeft Europa de Kerk nog veel te bieden."
Blog Knack, 16-02-2013 (Mark Van de Voorde)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
|