Enkele post bekijken
  #2  
Oud 26th January 2013, 17:46
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Waarom Gentse vestiging voorlopig niet moet vrezen

Waarom Gentse vestiging voorlopig niet moet vrezen


Terwijl in Luik 1.300 jobs verdwijnen, draait de vestiging in Gent op volle toeren. Wat is het verschil tussen beide fabrieken?



1. Gent is een zeehaven

Via het Kanaal Gent-Terneuzen kunnen zeeschepen tot aan de kade van ArcelorMittal Gent varen. De fabriek heeft zo een directe verbinding met de rest van de wereld. ‘Al jaren weten we dat staalfabrieken in het binnenland als eerste sneuvelen als de staalverkoop daalt', zegt de Leuvense professor metaalkunde Bart Blanpain.

2. Gentenaars baas bij Mittal

Het valt misschien weinig op, maar 3 van de 24 leden van Mittals managementcomité zijn begonnen in de Gentse fabriek, die toen nog Sidmar heette. Robrecht Himpe is de topman voor heel Europa van de vlakstaaldivisie, Geert Van Poelvoorde staat aan het hoofd van de Noord-Europese afdeling en Marc Vereecke is binnen heel de staalgroep verantwoordelijk voor de technologie. Himpe en Van Poelvoorde zijn zo de rechtstreekse bazen van Luikenaar Bernard Lehut, ceo van de Luikse vestigingen.

3. Vakbond is constructiever

Niemand wil het met zoveel woorden zeggen, maar de vakbonden in Gent zijn een pak constructiever dan die in Luik. Toen Mittal in 2011 de Luikse hoogovens sloot, beloofde hij 138 miljoen euro in de afwerkingslijnen van het staal te stoppen. Op voorwaarde dat de bonden snel meewerkten aan een sociaal plan. Maar de voorbije dagen was dat plan nog niet getekend, wat blijkbaar de druppel was voor de Indiër.

4. Gent is recenter, dus beter geordend

‘De Gentse fabrieken zijn recenter en daardoor beter geordend', weet Blanpain. In Luik moet het staal bij elke nieuwe verwerkingsfase van de ene naar de andere kant van de stad gebracht worden. ‘Nog recentere staalbedrijven in Korea of China hebben op dat gebied een bijkomende voorsprong.'

5. Gent heeft topingenieurs

‘Uit internationale vergelijkingen blijkt Gent telkens opnieuw aan de top te zitten qua technologie. De uitstekende ingenieurs slagen er daar steeds in bijzonder efficiënt te produceren', zegt Blanpain. Dat heeft er ook voor gezorgd dat er veel meer geïnvesteerd werd in de fabriek waardoor die gemakkelijker aan de top bleef.


DS, 26-01-2013
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden