24th January 2013, 13:55
|
Lien Wijnants
|
|
Geregistreerd op: Oct 2012
Locatie: Minderhout
Posts: 25
|
|
Ik wil hier toch even reageren, omdat ik niet helemaal akkoord ben met de mening van Michael.
Ik ben de eerste om toe te geven dat er heel wat mensen zijn die gebruik maken van de titel 'depressie'. Jammergenoeg zeggen mensen al gauw: 'Ik ben depressief'. Waarschijnlijk zitten ze dan gewoon even in een dipje en dit overkomt elke gezonde mens wel eens. Iedereen zit wel eens in de put omwille van welke reden dan ook.
Maar dit alles is totaal niet te vergelijken met een echte depressie. Die kan trouwens enkel vastgesteld worden door gespecialiseerde mensen, zoals dokters, psychologen en psychiaters. Je kan van jezelf niet zomaar zeggen dat je depressief bent. Jammergenoeg is deze uitspraak bijna een gezegde geworden en wordt ze veel te vaak gebruikt.
Wat Michael beweert, namelijk dat je na een tegenslag maar moet leren verdergaan met je leven, heeft eigenlijk niets met een depressie te maken. Een depressie betekent dat je er zelf niet uit geraakt, hoe graag je dat ook zou willen. Het overkomt je, je kan er niets aan doen. Het enige dat helpt is therapie volgen en eventueel medicatie nemen. Ik zeg niet dat er geen mensen zijn die zich schuilhouden achter hun depressie, maar meestal kunnen mensen met een echte depressie gewoon niet verder. Dat is nu net het probleem van de ziekte. De hersenen maken niet meer voldoende geluksstofjes aan en je gaat er zo aan tenonder. Mensen die dan zeggen tegen depressieve mensen: 'Komaan, je schuilt je achter je ziekte. Pak je problemen aan.' begrijpen niet dat ze daarmee de depressieve nog meer in een put duwen. Want depressieve mensen werken meestal heel hard om uit hun dal te geraken. Als je dan moet toegeven dat dat niet lukt, en mensen je dan ook nog eens beschuldigen van luiheid, geraak je alleen nog dieper in een put. Je wil er wel iets aan doen, maar het lukt niet. Zeggen dat mensen zich schuilhouden achter hun ziekte is gemakkelijk om te zeggen. Het is totaal geen kwestie van wilskracht, maar van zwaar ziek zijn. En deze ziekte kan maanden aanslepen. Het beste wat je kan doen voor een depressieve persoon is er zijn voor die persoon; niet meer of niet minder.
|