31st December 2012, 02:49
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Vorselaar
Posts: 143
|
|
Made in Germany
Made in Germany
Terwijl Nederland in diepe crisis verkeert, draait de economie van onze oosterburen op volle toeren. Waarom doen de Duitsers het zoveel beter dan wij? Alexander Oey steekt voor Tegenlicht de grens over om de geheimen van het Duitse succes te doorgronden.
De zieke man van Europa lijkt genezen
Het is nog maar tien jaar geleden dat Duitsland als de zieke man van Europa door het leven ging. De Duitse hereniging had een zware wissel getrokken op de economische groei en stabiliteit van het land. Maar de Duitsers zijn altijd in hun eigen kracht blijven geloven. Dit is volgens socioloog Ulrich Beck voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de overtuiging dat kwaliteit, kleinschaligheid en toewijding aan het werk dat je doet, zo diep geworteld is in de Duitse samenleving. De oorsprong moet worden gezocht in het protestantisme die het fundament heeft gelegd voor het moderne Duitsland.
De Duitse succesformule
Samen met Dirk Kaesler en Ulrich Beck onderzoeken we de wortels van deze mentaliteit en stuiten daarbij op onvermoede kanten van de Duitse ziel. Want waarom rijden ze tot in China het liefst in Duitse auto’s? Of waarom draait Hollywood zijn speelfilms het liefst op camera’s van Arri? En waarom wordt de orgelbouwer uit Dresden tot in Canada gevraagd de zondagsdienst muziekaal te omlijsten? In Tegenlicht een antwoord op dit Duitse succesmodel.
'Energiewende'
We kijken ook naar de ‘Energiewende’, want Duitsland is koploper als het gaat om de transitie naar duurzame vormen van energiewinning. Na het fatale ongeluk in Fukushima waarbij kernenergie ineens niet meer zo ongevaarlijk bleek te zijn, werd in Duitsland een moedig besluit genomen. Alle kerncentrales zullen worden gesloten. Maar hoe garandeert de overheid dat het licht blijft branden en de fabrieken gewoon kunnen doorgaan met hun produktie? In het noord Duitse Wiemersdorf hebben ze het antwoord al klaar.
Hoe belangrijk is ‘Bildung’ voor het Duitse economische succes? Onderwijs is één van de pijlers waarop een land zijn economie bouwt. Maar waarom doen de Duitsers dat zoveel beter dan veel andere landen in Europa?
Duits Europa of Europees Duitsland?
Toch blijft ook Duitsland niet ongeschonden in de crisis die door Europa waart. De torenhoge schulden die vooral door de Zuid-Europese lidstaten zijn opgebouwd zijn zowel voordelig als nadelig voor de Duitsers. Opnieuw rijst de vraag: gaan we voor een Europees Duitsland of wordt het een Duits Europa? Volgens oud-topeconoom Jürgen Stark van de Europese Centrale Bank (ECB) hoef je alleen maar te kijken waarom de ECB in Frankfurt staat, dan wordt het antwoord vanzelf duidelijk. Om het Duitsland van nu beter te kunnen begrijpen gaat Tegenlicht 'gluren bij de buren'.
Uitzending: 24 september
, 20:55 Ned 2
Regie: Alexander Oey
Research: Olaf Oudheusden en Gerko Wessel
Productie: Marie Schutgens
Eindredactie: Henneke Hagen, Jos de Putter en Frank Wiering
Bron: http://tegenlicht.vpro.nl/afleverin...in-germany.html
http://www.canvas.be/programmas/ter...-7500#panel-epi
Mening: Ik zag de reportage vrijdagavond op Canvas in Terzake. Enkele dingen bleven meteen hangen en op het einde van de reportage kwam in beeld dat het een reportage was van de VPRO waarop ik dacht, als ik het niet vergeet ga ik dat morgen eens opzoeken...
Natuurlijk was ik het zaterdag vergeten en vandaag (zondag) dacht ik er spontaan terug aan, en dus voor ik het kon vergeten ben ik het gaan opzoeken.
In de reportage van Tegenlicht wordt wel wat meer verteld dan in die van Terzake maar de grote lijn zit erin.
Wat voor mij nu blijven hangen is uit deze reportage is dat men in Duitsland anders omgaat met industrie en dat een gemeenschap daar nog belangrijker is dan hier.
In de reportage wordt vertelt/getoond hoe de camera's van Arri jarenlang op dezelfde manier werden gemaakt en dat ze niet meteen van plan waren om hier iets aan te veranderen. Toen op een gegeven moment de digitalisering van de camera's niet meer kon weggedacht worden moesten ze bij Arri ook volgen. Ze volgenden daadwerkelijk ook de digitalisering maar deden dit op toch nog een andere/eigen manier en dit om de kwaliteit van het toestel en beeld te kunnen optimaliseren.
Dit vond ik een mooi voorbeeld van hoe het naar mijn mening zou moeten. We leven de dag van vandaag in een wegwerpmaatschappij die volop trends dient te volgen. Deze voortdurende veranderingen kosten zowel de producent als de consument heel wat geld. Als we allemaal zouden redeneren zoals bij Arri zouden we misschien bewuster gaan produceren en consumeren.
Dan laat men in de reportage ook nog een windmolenpark zien dat in handen is van burgers. De man die het park en de mede-investeerders vertegenwoordigt zegt mooie dingen. Hij zegt dat ze zich er met een deel van de gemeenschap achter zetten en dat de rest van de gemeenschap al snel enthousiast was over de windmolens. Ze kunnen namelijk de lokale brandweer, verenigingen, scholen, ... sponsoren zodat ze niet alleen voor een groene energievoorziening zorgen maar ook andere initiatieven hierdoor kunnen steunen.
Als gemeenschap of met een groep mensen samenwerken om iets groots/moois/spectaculair/... te kunnen realiseren is toch geweldig! Ik vind zoiets super om te zien of horen. Moesten we wat vaker allemaal kunnen samenwerken of elkaar steunen in een project zou het misschien allemaal vlotter kunnen lopen en zouden we misschien meer kunnen bereiken. Naar het volgende jaar toe, misschien een goed voornemen?
|