Enkele post bekijken
  #1  
Oud 29th December 2012, 19:38
j*rie.willems j*rie.willems is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Grobbendonk
Posts: 106
BSE-testen op gezonde runderen worden afgeschaft

De testen voor BSE (beter bekend als de gekkekoeienziekte) op runderen in het slachthuis worden afgeschaft bij gezonde dieren van meer dan zes jaar. De maatregel treedt in werking vanaf 1 januari.

De sector was al een tijdje vragende partij omdat de testen best wel wat geld kosten (12,5 euro per geslacht rund) en ook aanleiding gaven tot een administratieve rompslomp.

Nu de epidemie van BSE aan het uitdoven is, moeten enkel nog verdachte dieren en kadavers worden onderzocht. In ons land is volgens de Europese Unie de kans op besmetting met BSE ook verwaarloosbaar. Door de afschaffing zal het aantal testen met 100.000 per jaar minderen.

In België werden er nooit mensen besmet met de gekkekoeienziekte. Bij runderen werd het laatste geval vastgesteld in oktober 2006. De ziekte is dodelijk voor runderen. Als mensen besmet raken, leidt dat tot hersenproblemen en mogelijk ook tot de dood.

Commentaar:
Ik begrijp dat de veehouders zelf de testen liever niet willen omwille van de extra kosten die eraan verbonden zijn. Ondanks de BSE besmetting aan het uitdoven is en de Europese Unie de kans op besmetting miniem vindt, weet ik niet of het een goed idee is om het aantal testen te reduceren. Ik vraag mij ook af wat de Europese Unie verstaat ondere gezonde koeien. Kan je als slachter zo aan het vlees zien of het in orde is? De EU heeft natuurlijk meer kennis op dit vlak, maar ik heb toch mijn twijfels. Misschien kan de EU in plaats van de testen te reduceren, een tegemoedkoming geven aan de boeren. Zodat de meerkosten van de testen op de gekkekoeienziekte verlaagd worden.

Bron:
De redactie, 29 december 2012, (http://www.deredactie.be/cm/vrtnieu...estenafgeschaft)
Met citaat antwoorden