27th December 2012, 15:36
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Heist-op-den-Berg
Posts: 110
|
|
Geen celstraf voor 2682 veroordeelden
Bron: De Gazet van Antwerpen ( www.gva.be)
Bijna 2700 misdadigers die van de rechter een gevangenisstraf tot drie jaar kregen, zitten vandaag gewoon thuis. Antwerpen spant de kroon, met ruim een vijfde van deze ‘strafonderbrekingen’. Dat schrijven Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg.
Een jaar geleden kondigde minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) aan dat ze de straffeloosheid wilde aanpakken. “Elke straf moet worden uitgevoerd”, stelde ze voorop. Maar uit interne cijfers van Justitie blijkt dat op dit moment 2682 veroordeelden hun gevangenisstraf niet moeten uitzitten.
Aan de gevangenispoort kregen ze te horen dat er geen plaats was en dat ze terug naar huis mochten. Veroordeelden met een celstraf boven de zes maanden komen achteraf wel op een wachtlijst voor elektronisch toezicht terecht.
Het probleem is het ergst in Antwerpen, dat verantwoordelijk is voor 578 van de strafonderbrekingen. Dat is ruim een vijfde van het totaal, terwijl er in België 27 gevangenissen zijn.
Intussen blijft de overbevolking in onze gevangenissen de pan uit rijzen. Momenteel zitten 11.855 mensen in de cel, terwijl er eigenlijk maar plaats is voor 9600 gevangenen.
Mijn mening:
Er zijn te weinig plaatsen voor gevangenen, dus ze moeten hun tijd niet uitzitten in een gevangenis, maar gewoon thuis onder elektronisch toezicht. Is dit een oplossing? Volgens mij niet. Een veroordeelde hoort een gevangenisstraf te krijgen. Dat is wat de straf inhoudt. Als men ze gewoon thuis laat onder elektronisch toezicht, mag de gestrafte nog gewoon in dezelfde omgeving blijven vertoeven. Het effect van de straf zal hierdoor automatisch verloren gaan.
Toch kunnen die gevangenen ook niet in de nu al overbevolkte gevangenissen geplaatst worden. Op die manier wordt het moeilijker voor de bewakers om de controle te bewaren. Nu is dat ook al een aantal keren misgelopen en dat moet in de toekomst zeker vermeden worden.
De boodschap is wel duidelijk. Er moet een oplossing gevonden worden om gevangenen toch nog hun straf te laten uitzitten in een gevangenis, zonder de gevangenissen die er nu al zijn te overbelasten.
|