Enkele post bekijken
  #1  
Oud 27th December 2012, 11:12
M*rel.Marissen M*rel.Marissen is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Nov 2012
Locatie: Turnhout
Posts: 170
Gedroogde plant moet malariaparasiet te slim af zijn

Gedroogde plant moet malariaparasiet te slim af zijn

Omdat de dodelijkste malariaparasiet telkens opnieuw resistent wordt tegen elk nieuw medicijn, willen Amerikaanse wetenschappers het over een andere boeg gooien. Ze stellen een nieuwe, goedkope strategie voor, op basis van een gedroogde plant. Hun studie verscheen in wetenschappelijke tijdschrift PLoS One.
Deze lente raakte bekend dat de Plasmodium falciparum, de parasiet die verantwoordelijk is voor de dodelijkste vorm van malaria, steeds resistenter wordt tegen artemisinine, het belangrijkste geneesmiddel tegen malaria. Onderzoekers van de Universiteit van Massachusetts, onder leiding van moleculair parasitoloog Stephen Rich, zeggen een nieuwe, veelbelovende strategie gevonden te hebben om de Plasmodium falciparum alsnog te slim te zijn.

Hun strategie maakt op een andere manier gebruik van de zomeralsem (Artemisia annua), de plant waaruit artemisinine wordt gewonnen. Het vertrekt van gedroogde bladeren van de zomeralsem. Daarin zitten honderden chemicaliën die niet in artemisinine zitten en toch effectief kunnen zijn tegen de parasiet. "Die kunnen de parasieten te slim af zijn omdat ze een complexer medicijn opleveren dan de gezuiverde vorm", zegt plantenbiochemica Pamela Weathers van het Worcester Polytechnic Institute (WPI), die aan het onderzoek meewerkte.

Het zou ook een goedkopere behandeling zijn dan die vandaag; de planten kunnen ter plaatse gekweekt en gedroogd worden. En het zou een antwoord bieden op het huidige artemisinine-tekort, aangezien de hoeveelheid zuivere artemisinine per zomeralsem zeer beperkt is.
Proeven met knaagdieren toonden dat dieren die met de gedroogde plant waren behandeld, aanzienlijk minder parasieten vertoonden dan dieren die het zuivere artemisinine hadden gekregen.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/5397/M...m-af-zijn.dhtml

Datum: 26/12/2012

Mening:

Ik vind het zeer goed dat wetenschappers een nieuw, goedkoper medicijn hebben gevonden tegen malaria, alleen zit ik met de vraag: “Voor hoelang is dit effectief?”. In het begin werkte artemisinine heel goed tegen malaria, maar nu worden de parasieten die verantwoordelijk zijn voor de dodelijkste vorm van malaria steeds resistenter tegen dit geneesmiddel. Nu hebben de wetenschappers het idee om op een andere manier gebruik te maken van de zomeralsem en dit lijkt momenteel ook te werken, maar aangezien parasieten resistent worden voor een bepaalde stof wanneer ze er maar genoeg mee in contact komen, vermoed ik dat ze na verloop van tijd ook resistent zullen worden voor dit nieuwe geneesmiddel, zeker omdat het ook nog eens dezelfde stof bevat. Ik kan nu alleen maar hopen dat mijn vermoeden niet klopt.
Met citaat antwoorden