Enkele post bekijken
  #1  
Oud 24th December 2012, 15:50
Barst's Avatar
Barst Barst is offline
Administrator
 
Geregistreerd op: Jun 2004
Locatie: L'burg
Posts: 16,562
Exclamation Sluipende leeftijdsbeperkingen in de zorg

80-plusser moet hartklep zelf betalen in België


BRUSSEL - De ziekteverzekering wil geen reguliere terugbetaling voor de Tavi-hartklep, hoewel die vaak de hoogbejaarden nog jaren kwiek leven geeft.



Van een reguliere terugbetaling van de Tavi-hartkleppen die via de lies kunnen worden ingebracht, wil de Belgische ziekteverzekering nog altijd niet weten. Die dure hartkleppen (15 à 20.000 euro per stuk, de prijs van een VW Golf) zijn aangewezen bij patiënten bij wie een openhartoperatie te mijden is, bijvoorbeeld als de borstholte verzwakt is door vorige ingrepen of door bestralingen.

Volgens de richtlijnen die de meeste Europese landen volgen, zouden Tavi-implantaten bij ons aangewezen zijn voor zeker driehonderd patiënten per jaar.

Maar het verzekeringscomité van de ziekteverzekering besliste recent maar geld uit te trekken voor dertig patiënten, en niet via een normale terugbetalingsregeling maar via het Solidariteitsfonds; een uitzonderingsregeling.

Falende hartkleppen of hartklepstenose komt voor bij alle leeftijden, ook bij kinderen, maar erg veel bij hoogbejaarden.

Zes à zeven procent van de 80-plussers lijdt eraan. Als dat bij hen ernstige vormen aanneemt, overlijdt de helft binnen de twee jaar als er geen ingreep gebeurt.

De normale ingreep bestaat in de vervanging van de hartklep door een biologische of mechanische klep, via een openhartoperatie.

Bij sommige oudere patiënten is een openhartoperatie niet meer mogelijk. Dan brengt een Tavi (transkatheteraortaklepimplantatie) de oplossing. Een biologische hartklep wordt via de slagader met een katheter tot in het hart geschoven en dan opengeplooid. Het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UA) was in 2008 het eerste in België om dat toe te passen. 23 ziekenhuizen in België willen Tavi's inplanten, een wereldrecord, maar voor het aantal ingrepen in verhouding tot de bevolking, hoort België bij de absolute achterblijvers. Er is sprake van een 200-tal tot nu, allemaal betaald door de patiënten en de ziekenhuizen. België is het enige land waar de ziekteverzekering niet structureel terugbetaalt.

Prof. Chris Vrints (UZA): ‘Wij laten de patiënt zelf 5.000 euro betalen; de rest regelen wij via het innovatiefonds van ons ziekenhuis. Voor het tiental Nederlanders dat we hier jaarlijks opereren – dit ziekenhuis is het dichtstbije voor veel Zeelanders – betaalt de zorgverzekering alles.'

Voor hun aarzeling verwijzen alle Beslissende Belgen naar het Kenniscentrum Gezondheidszorg KCE, dat blijft zeggen dat de Tavi-techiek maar nuttig is voor 25 à 30 patiënten per jaar. Het raadt voor ouderen openhartoperaties aan, zelfs als ze riskant zijn.

Professor Chris Vrints: ‘Ik vrees dat achter de KCE-expertise een achterhaalde visie op zorgverlening aan ouderen schuil gaat.'

‘Een groot deel van de tachtigers die kortademig en in een rolstoel worden binnengebracht, stappen snel weer kwiek rond en nog voor jaren, zodra hun hartklepproblemen zijn opgelost. Als men de zorgverlening wil beperken voor 80-plussers, geen 15.000 tot 20.000 euro wil uitgeven om hen nog 3 tot 5 jaar kwaliteitsvol leven extra te geven, moet men dit doen na een open debat en niet met verdoken besluiten van expertencommissies.'

In de coulissen van de ziekteverzekering knaagt een andere overweging: niemand durft beslissen tot de nodige uitbreiding omdat niemand gelooft dat men de moed zal hebben het aantal centra te beperken dat deze techniek mag toepassen. Alleen dan kan men het aantal ingrepen inperken en de kwaliteit handhaven.


DS, 24-12-2012 (Guy Tegenbos)
__________________
"Never argue with an idiot, they'll just bring you
down to their level and beat you with experience." (c)TB
Met citaat antwoorden