Enkele post bekijken
  #3  
Oud 17th December 2012, 10:10
Wim.Caers Wim.Caers is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2010
Locatie: Ravels
Posts: 100
Helft meisjes bang op stadsbus

BRUSSEL - Eén jonge tiener op drie krijgt op het openbaar stadsvervoer te maken met geweld. Vooral meisjes zijn het slachtoffer van diefstal, bedreigingen en pesterijen op bus of tram.

Uit onderzoek van de Gentse universiteit blijkt dat een pak jonge tieners op het openbaar stadsvervoer al slachtoffer zijn geweest van kleine criminaliteit en andere feiten. De studie bevroeg 1.031 Gentse jongens en meisjes uit de eerste graad middelbaar onderwijs die vaak de bus of tram nemen. Eén van de resultaten is dat meer dan een derde onder hen het afgelopen jaar minstens één keer te maken kreeg met geweld.

Onder meisjes gaat het om niet minder dan 46 procent. Eén op de tien zegt zelfs drie keer of meer slachtoffer te zijn geweest van feiten zoals diefstal, intimidatie, pesterijen... Fysiek geweld komt relatief weinig voor.

Jongens zijn iets minder vaak doelwit van geweld dan meisjes.

‘Een opvallend resultaat, want meestal is het net omgekeerd', zegt criminoloog Lieven Pauwels, die het onderzoek samen met masterstudente Dafne Bourgois uitvoerde. Een artikel daarover verscheen recent in het wetenschappelijke tijdschrift Panopticon.

‘Mogelijk zijn meisjes een makkelijker doelwit dan jongens. Maar het kan ook dat jongens zichzelf minder snel als slachtoffer zien.'

Slachtofferschap heeft in elk geval zijn effect op het onveiligheidsgevoel van de tieners. Zo geeft meer dan de helft van de meisjes aan een ‘hoog tot zeer hoog' gevoel van angst te hebben.

Opvallend is bovendien dat één keer iets meemaken het gevoel van onveiligheid niet spectaculair de hoogte injaagt. Pas na meerdere incidenten voelen de jongeren zich minder op hun gemak.


De Standaard
17/12/2012


Mening:
Dit artikel gaat over een onderzoek bij 1.031 Gentse jongeren uit de eerste graad secundair onderwijs, die het openbaar stadsvervoer nemen. Het gaat natuurlijk over een onderzoek in een grote stad, maar toch vind ik het percentage jongeren (1 op 3 en bij meisjes zelfs 46%) dat te maken krijgt met geweld (zoals diefstal, bedreigingen en pesterijen) op de bus of de tram bijzonder hoog. Als dit gevoel er werkelijk zo inzit bij jongeren, dan vind ik dat er dringend iets aan gedaan moet worden. Kan de bus- of de trammaatschappij zelf meer toezicht houden in de vorm van anonieme controles of videobeelden? Pesten zal overal wel gebeuren. Is het niet op de bus, dan misschien aan de schoolpoort of op de speelplaats. Wat kunnen wij als opvoeders hiertegen doen? We kunnen met jongeren spreken over pestgedrag. Ook kunnen we hen weerbaar(der) maken, hen leren opkomen voor zichzelf. Belangrijk is ook dat jongeren weten dat ze tijdig hulp kunnen zoeken bij vertrouwenspersonen...
Met citaat antwoorden