ECB: ‘Economie in de eurozone blijft slabakken
BRUSSEL - De economische malaise in de eurozone houdt volgend jaar nog aan, alvorens er sprake zal zijn van een gradueel herstel. Dat heeft ECB-voorzitter Mario Draghi donderdag gezegd op een persconferentie in Frankfurt, waar hij toelichting gaf bij het jongste rentebesluit.
‘Verwacht wordt dat er ook volgend jaar nog een zwakke economische activiteit is', aldus de Europees centraal bankier. ‘Later in 2013 zou de economische activiteit gradueel moeten toenemen', ondersteund door maatregelen van de ECB, aldus Draghi.
De ECB verwacht meer bepaald dat de economie in de eurozone dit jaar met 0,5 procent zal krimpen. Dat is meer dan de verwachte krimp van 0,4 procent, waar men in september nog van uitging.
Maar volgens de Frankfurtse instelling zal er ook in 2013 nog sprake zijn van een economische krimp, meer bepaald van een negatieve groei van 0,3 procent. In september voorspelde men voor volgend jaar nog een groei van 0,5 procent. In 2014 zou er dan volgens eerste schattingen van de ECB weer een economische groei zijn van 1,2 procent, zo verklaarde Draghi donderdag.
Belangrijkste rentetarief blijft behouden op 0,75 procent
De ECB voorspelt voorts dat de inflatie in 2013 zal uitkomen op 1,6 procent, daar waar eerder voor dat jaar 1,9 procent werd vooropgesteld. Voor 2012 blijft de ECB uitgaan van een inflatie van 2,5 procent. In 2014 houdt de ECB rekening met een inflatie van 1,4 procent. De ECB streeft een inflatiepeil van 2 procent na.
De Europese Centrale Bank (ECB) handhaafde donderdag het belangrijkste rentetarief in de eurozone op 0,75 procent, het historisch laag niveau waar het zich al vijf maanden op bevindt. Volgens Mario Draghi is er aan het rentebesluit dit keer een 'brede discussie' vooraf gegaan.
Na de verklaringen van Draghi donderdag verloor de euro ten opzichte van de dollar, maar de Europese eenheidsmunt bleef wel boven de 1,30 dollar noteren. Ook de Bank of England liet zijn monetair beleid en de herfinancieringsrente in Groot-Brittannië ongemoeid op 0,5 procent.
Bron: De Standaard Datum: 6/12/2012
Mening:
Ik vind het allemaal maar onzin de euro. Volgens mij hadden we beter afgeweest als we in de tijd van Franken hadden gebleven. Een onafhankelijke munt die we in principe alleen maar zelf om zeep zouden kunnen helpen en die veel minder beïnvloed kan worden van buiten af.
|