Enkele post bekijken
  #1  
Oud 4th December 2012, 16:00
j*rie.willems j*rie.willems is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Grobbendonk
Posts: 106
"Franse accijnsverhoging op bier discriminerend"

Open VLD wil dat de Europese Commissie optreedt tegen de beslissing van de Franse regering om de bieraccijnzen met 160 procent te doen stijgen. Volgens Open VLD is de verhoging discriminerend.

De Franse regering maakte de accijnsverhoging vorige week bekend. De accijnzen op bier zouden met 160 procent stijgen, terwijl de accijnzen op wijn gelijk zouden blijven.

Een rampscenario voor de Belgische bierproducenten, die 60 procent van hun productie uitvoeren naar het buitenland. Een klein derde van die export is voor Frankrijk bestemd.

De accijnsverhoging kan dan ook grote gevolgen hebben voor onze economie. De Belgische brouwers vrezen dat ze veel minder bier naar Frankrijk zullen kunnen uitvoeren.

De Belgische Senaat tekende vorige week protest aan en vroeg de regering om in te grijpen. Premier Elio Di Rupo (PS) besprak de accijnsverhoging met de Franse president François Hollande en wees erop dat ons land de accijnzen op wijn maar met 12 procent had verhoogd, maar Hollande wilde geen toegevingen meer doen.

Het Franse parlement heeft het wetsontwerp inmiddels definitief goedgekeurd. Open VLD richt zich daarom nu tot de Europese Commissie, die volgens de liberalen moet optreden tegen de "discriminerende" accijnsverhoging.

"Lidstaten mogen geen discriminerende taksen opleggen op producten die hoofdzakelijk worden ingevoerd uit andere landen", vindt Open VLD-europarlementslid Philippe De Backer. "Dat gebeurt in dit geval duidelijk wel door op bier een veel grotere taks te leggen dan op wijn."

"Er zijn al uitspraken van het Europees Hof die duidelijk hebben gemaakt dat er geen discriminatie mag zijn tussen soortgelijke producten. We hopen dat de Europese Commissie dit in ogenschouw zal nemen en in rekening zal brengen als ze die controle uitvoert."

Commentaar:
Ik begrijp dat de Franse president Hollande meer accijnzen wil heffen om zo meer overheidsinkomsten te verkrijgen. Al vind ik het vanuit dit standpunt toch meer op protectionisme lijken dan op gewone accijnzen. Door deze maatregel gaat het veel moeilijker worden voor de Belgische bierleveranciers om nog naar ons buurland te exporteren. Hiervoor vind ik het ook belangrijk dat er binnen de Europese Unie een instelling is, namelijk de Europese Commissie, die op zo'n maatregels een oogje in het zeil kan houden.

Bron:

De Redactie, 4 december 2012, (http://www.deredactie.be/cm/vrtnieu...n_frankrijk_vld)
Met citaat antwoorden