‘Zonne-energie kost minder dan netstroom'
BRUSSEL - Alex Polfliet, voorzitter van de PV-sector (de bedrijven die zonnepanelen installeren), reageert verheugd op de studie van het energieagentschap, maar waarschuwt voor de netvergoeding die de Vlaamse regering wil laten invoeren.
‘Dat zonnepanelen een goede investering zijn, is goed nieuws. Hopelijk wordt dit ook zo gebracht door de sector.' Vlaams parlementslid en energiespecialist Robrecht Bothuyne (CD&V) reageerde vrijdagavond positief op de nieuwe cijfers van het Vlaams Energieagentschap (VEA), waaruit blijkt dat zonnepanelen ook zonder steun rendabel zijn.
Maar tegelijk klonk enige twijfel door of de sector, die elke verlaging van de steun tot nu toe onthaalde op kritiek, de nieuwe cijfers wel zou aanvaarden. ‘En toch zitten wij niet in zak en as', reageert Alex Polfliet, voorzitter van de sector van de bedrijven die zonnepanelen installeren. ‘Integendeel dit is een doorbraak en een bewijs van het succes van zonnepalen. De cijfers van het Vlaams Energieagentschap tonen aan dat het goedkoper is om zelf energie op te wekken met zonnepanelen, dan om die stroom van het net te halen.'
Polfliet ziet vooral een andere bedreiging. De Vlaamse regering wil de eigenaars van zonnepanelen meer laten betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Tenslotte gebruiken ze het dubbel, om stroom op het net te zetten en om er af te halen, maar vandaag betalen ze minder dan andere stroomgebruikers voor het distributienet.
De vrees van de PV-sector is dat die bijkomende netvergoeding, die door energieregulator Creg ingevoerd moet worden, roet in het eten zal gooien. In de Vlaamse regering is sprake van een bedrag dat neerkomt op ongeveer 60 euro per geproduceerd megawattuur (MWh). Zonnepanelen zouden daarmee nog altijd rendabel zijn zonder steun, maar minder dan in de studie van VEA, waarin met de netvergoeding geen rekening is gehouden.
Voorzitter Polfliet wil geen discussie aangaan over de cijfers uit de studie van het VEA, al merkt hij op dat die wel uitgaat van een rendement op geïnvesteerd kapitaal van niet meer dan vier procent, niet zo hoog voor een investering op erg lange termijn.
De sector van de zonnepanelen heeft een hele evolutie achter de rug, van een tijd waarin fotovoltaïsche panelen erg duur waren en elektriciteit erg goedkoop, naar vandaag, nu de prijs van zonnepanelen sterk gedaald is, onder meer door de overproductie in China, en de stroomprijzen hoger zijn.
Tot nu toe dreef de sector op subsidies. Jarenlang werd 450 euro per geproduceerde megawattuur toegekend, betaald door de distributienetbeheerders (Eandis, Infrax) die het bedrag op hun beurt doorrekenden in de stroomprijzen. Pas nadat bleek dat de sector zwaar overgesubsidieerd was door het groeiende rendement van de panelen en de lagere prijzen, greep de overheid in. Intussen hebben de groenestroomcertificaten de stroomprijzen fors doen stijgen.
Bron: De Standaard
Datum: 1/12/2012
Eigen mening
Ik vind het goed dat de regering de mensen die zonnepanelen hebben meer willen laat betalen want we moeten ergens aan dat geld geraken en staatskas of de personen die geen zonnepanelen hebben hiervoor laten opdraaien zou er ook over gaan. Wij hebben zelf nooit zonnepanelen laten zetten en onze rekeningen worden elk jaar zienderogen groter. Wat ik ook wel goed vind is dat de subsidies uiteindelijk zullen stoppen voor zonnepanelen want hé, besparen doen we met z'n allen!
|