BRUSSEL - Het alcoholverbod in de kantines is niet de enige besparing binnen de federale politie. In meerdere afdelingen heerst een tekort aan schrijfgerei, poetsproducten en zelfs toiletpapier.
De politievakbonden zijn ongerust.
Blauwe balpennen. Fluostiften. Papieren handdoekjes voor in de toiletten. WC-papier. Het zijn basisbehoeften, maar bij de federale politie zijn ze niet meer te krijgen.
De regionale afdelingen kunnen ze niet meer bestellen via het centrale systeem, omdat de stocks niet meer worden aangevuld. Zelfs het thermisch ondergoed, geen overbodige luxe voor politieagenten die in weer en wind de straat op moeten, is alleen nog in ‘minder courante maten' te verkrijgen.
Bij de federale politie klagen ze steen en been over de toenemende tekorten.
Lekke band
‘Iedereen moet inspanningen leveren, maar niet als besparingen ten koste gaan van de doeltreffende werking van de politie', zegt Vincent Houssin van het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt.
‘Een politiewagen met een lekke band aan de kant houden omdat er geen nieuwe band is, dat zijn toestanden die onaanvaardbaar zijn.'
De politievakbonden wijzen met een beschuldigende vinger naar de overheid.
‘Het jongste begrotingsconclaaf heeft een verbod opgelegd voor uitgaven met plaatselijke kredieten, maar die stelden ons net in staat om kleine tekorten snel in te vullen', zegt NSPV-woordvoerder Gert Cockx.
‘Het moet nu via openbare aanbesteding, een logge en tijdrovende procedure.'
Tijdrovend
‘Bovendien moet de ministerraad voortaan alle uitgaven boven 5.500 euro goedkeuren. Daardoor worden de bestellingen gewoon teruggestuurd om ze volgens de nieuwe regels te laten verlopen. Die zijn omslachtig en tijdrovend.'
Gert Cockx: ‘De politiek veegt de vloer aan met haar eigen belofte om nooit te besparen ten koste van de veiligheid van de burger. Wij stellen vast dat elk jaar opnieuw miljoenen euro's uit het budget van de federale politie worden weggesnoeid. Dat blijft niet zonder gevolgen voor de politiewerking.'
Politietop
De politietop heeft weet van de problemen. ‘Maar we moeten roeien met de riemen die wij hebben en die zijn het resultaat van de nieuwe budgettaire maatregelen. Alle overheidsdiensten moeten besparen, dus ook wij. Wij proberen met verschuivingen de meest dringende noden te lenigen, maar wat kan wachten, moet ook wachten', klinkt het daar.
Een oplossing lijkt niet meteen in de maak. ‘Wij zullen de minister hiervoor aanschrijven', zegt Vincent Houssin.
‘Stilaan worden nieuwe reserves opgebouwd', zegt Gert Cockx nog. ‘De federale politie zal met de nieuwe regels moeten leren leven en dus langer op voorhand bestellingen maken.'
Lokale politie
De lokale politie blijft gespaard van deze problemen. Dat is eenvoudig uit te leggen: voor haar logistieke noden klopt zij aan bij de lokale overheid, niet bij de federale instanties.
Bron: De Standaard 30/11/2012
http://www.standaard.be/artikel/det...121129_00386630
Eigen mening: Het is toch wel triestig als de overheidsdiensten al moeten besparen op toiletpapier. Ja, we moeten besparen en ja iedereen moet zijn steentje bijdragen, maar neen, we kunnen niet aan de basisbehoeften van het overheidpersoneel gaan prutsen, zuiver om de besparingen rond te krijgen. Als we zo beginnen, what's next? Laten we het overheidspersoneel staand werken om hun stoelen te kunnen verkopen? Hoeveel stakingen er ook geweest zijn (terecht en onterecht), DIT is een reden om te gaan staken!