Test-Aankoop verontwaardigd over energiebeleid regering
BRUSSEL - Consumentenorganisatie Test-Aankoop wil dat de regering snel iets doet aan de verwachte stijging van de energieprijzen. Dat verklaarde woordvoerder Ivo Mechels. De Federatie van de Belgische Elektriciteits- en Gasbedrijven (FEBEG) vraagt dan weer een stabiel en coherent beleid wat de energiefactuur en de prijzen voor gas en elektriciteit betreft.
'Door de tijdelijke bevriezing van de prijzen krijgen we een factuurshock', verklaarde Mechels aan Radio 1. 'De regering heeft nog een maand om in te grijpen', klinkt het.
Mechels vreest dat de bevriezing van de energieprijzen een tijdelijke maatregel was om meer transparante indexeringsparameters te krijgen maar ook om de ontkoppeling van de gasprijzen met de internationale olieprijzen door te voeren. De regering heeft volgens hem echter nagelaten effectief iets te ondernemen.
FEBEG
Sinds eind maart zijn de verkoopsprijzen voor elektriciteit en aardgas in België geplafonneerd door de federale regering, ‘terwijl de aankoopprijzen zijn gestegen', aldus de werkgeversorganisatie van de producenten, leveranciers en traders van elektriciteit en gas.
De prijsbevriezing loopt eind dit jaar af. ‘Vandaag zijn er nog steeds geen duidelijke criteria waaraan geïndexeerde contracten dienen te voldoen, wat leidt tot onzekerheid voor de leveranciers en hun klanten.' Febeg zegt ook dat de Europese Commissie kritiek leverde op de plafonneringsmaatregel.
‘Febeg vraagt een duidelijk, stabiel, coherent, voorzienbaar en kostenreflecterend regelgevend kader waaraan geïndexeerde contracten dienen te voldoen en dit zonder maatregelen met terugwerkende kracht', klinkt het.
bron: De Standaard, 29/11/12 (
http://www.standaard.be/artikel/det...121128_00385223)
eigen mening:
De energieprijzen zijn al enkele maanden bevroren zodat de regering meer zicht kon krijgen op enkele indexparameters. Maar deze bevriezing loopt jammer genoeg binnenkort af. Ik verwacht dat er een prijsschok zal plaats vinden. Dit heeft alleen maar nadelen voor de consument. Ik snap dat de energieproducenten met een stijgende productiekost de prijs omhoog gaan sturen. Maar kunnen ze niet een deel van hun winst laten vallen, zodat de prijs zeker niet te hard gaat stijgen? Ik denk dat de regering een nieuw beleid zal moeten uitstippelen ivm met de energiemarkt. Hopelijk is dit er nog voor dat de prijsbevriezing opgeheven wordt.