Klimaatverandering beïnvloedt ook geestelijke gezondheid
maandag 26 november 2012 om 10u41
Sandy kostte aan 11 mensen het leven in Cuba. © Reuters
Door de klimaatverandering worden gevoelige regio’s zoals Cuba vaker door tropische stormen geteisterd. Dat levert hen niet alleen veel materiële schade en menselijk leed op, het beïnvloedt ook de geestelijke gezondheid van de inwoners.
"De stad zag eruit alsof ze gebombardeerd was. Op weg naar kantoor zag ik mensen met dezelfde geschokte blik als die van mij. Vaak keken we mekaar aan, vreemden voor elkaar, maar vroegen hoe het de ander was vergaan. Deze warme solidariteit deed me goed", vertelt een journalist in Santiago de Cuba een stad aan de zuidkust van Cuba waar orkaan Sandy een maand geleden lelijk huis hield.
De cijfers over de economische verliezen die Cuba heeft geleden door de storm die aan elf mensen het leven kostte, zijn nog voorlopig.
Bovendien is er ook een minder gemakkelijk te berekenen kostprijs: de psychologische impact. Die valt af te lezen in de ogen van mensen die vertellen over hun verliezen: hun huizen, hun inboedel en zelfs hun herinneringen.
Geweld
Mensen die een natuurramp hebben meegemaakt vertonen vaak symptomen van depressie, angst, wanhoop, prikkelbaarheid, stress en agressiviteit.
"Ik zie velen die depressief en gedesoriënteerd zijn", zegt Eugenio Castellanos, een katholieke priester in El Cobre, een dorp in de buurt van Santiago de Cuba waar 90 procent van de huizen de impact van Sandy heeft gevoeld.
Juan González Perez, een lokale spirituele leider, vertelt dat er in de dagen na de orkaan verschillende uitbarstingen van geweld waren, vooral op plekken waar mensen in de rij stonden om basisproducten die schaars zijn, aan te kopen. Hij riep zijn volgelingen op om niet toe te geven aan de wanhoop en te delen met mensen die niet toekomen.
Extra aandacht
"Na de ramp waren gezondheidsmedewerkers vooral begaan met het voorkomen van epidemieën. We leerden mensen hoe ze overdraagbare ziekten konden vermijden en vertelden hen over het belang van waterhygiëne", zegt arts Elizabeth Martinez.
Deskundigen bevestigen dat een derde tot de helft van de mensen die blootgesteld worden aan een natuurramp daarna psychologische klachten ontwikkelen.
Cuba is zich al langer bewust van dit probleem. Al sinds de jaren 1990 concentreren gezondheidsautoriteiten zich op de impact van orkanen en andere natuurrampen op de geestelijke gezondheid van de bevolking. Ook na de doortocht van drie orkanen in 2008 beval de overheid dat er extra aandacht zou worden besteed aan dit probleem. (IPS/TE)
Bron:
http://www.knack.be/nieuws/planet-e...00213632235.htm
Eigen mening: Ik snap maar al te goed dat mensen die deze ramp hebben meegemaakt deze symptomen vertonen. Ze hebben iets gezien dat nooit meer van hun netvliezen zal verdwijnen. De meeste mensen hun huizen zijn verwoest of toch hebben toch voor een groot deel schade opgelopen. Deze mensen hebben het dan al niet breed en ik kan er dan ook inkomen dat er geweld is geweest voor basisproducten. Sommige hadden niets meer en dan vecht je voor iets dat je nodig hebt. Oké, geweld is niet de juiste oplossing, maar wat moet je doen? Het was een goed initiatief om gezondheidsmedewerkers te sturen naar Cuba, op deze manier worden de mensen toch geholpen.