Enkele post bekijken
  #1  
Oud 21st November 2012, 19:51
T*hnee.Vekemans T*hnee.Vekemans is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Lier
Posts: 103
VN luiden alarmbel over klimaatopwarming

VN luiden alarmbel over klimaatopwarming
woensdag 21 november 2012 om 14u18
De internationale gemeenschap staat verder af van de klimaatdoelstelling om broeikasgassen in te dijken, dan gedacht. De Verenigde Naties maken zich daar zorgen over in een rapport.


We staan verder af van de klimaatdoelstelling dan gedacht. © Reuters
ZIE OOK
Nieuwe recordconcentraties aan broeikasgassen
Als we verder doen zoals we nu bezig zijn, zal volgens het VN-milieuprogramma UNEP (United Nations Environment Programme) de hoeveelheid uitgestoten broeikasgassen in 2020 (58 gigaton) 14 gigaton hoger zijn dan wat het zou moeten zijn om de temperatuurstijging deze eeuw onder de 2 graden Celsius te laten blijven.

Economische groei in ontwikkelingslanden

Technisch is het volgens de auteurs van het rapport nog wel mogelijk om hier iets aan te doen, maar als geen enkele dringende maatregelen genomen wordt, zal de gemiddelde temperatuur van de planeet volgens de VN met 3 tot 5 procent stijgen in de loop van de eeuw. De uitstoot van broeikasgassen is sinds 2000 met 20 procent toegenomen.

Tegen 2020 mag slechts 44 gigaton CO2-equivalent in de atmosfeer komen, tegen ongeveer 50 gton per jaar vandaag. Zelfs als de meest ambitieuze beloftes gehouden worden, zal er nog 8 gton te veel uitgestoten worden, 2 gton meer dan geschat in het vorige rapport van 2011. Die stijging is volgens de VN te wijten aan de economische groei in sommige ontwikkelingslanden.

Veel te langzaam

De overgang naar een economie met minder kooldioxide "verloopt veel te langzaam" en de kans om tot een maximale toename van 2 procent te komen, daalt elk jaar een beetje meer, waarschuwt Achim Steiner, de directeur van UNEP.

Het doel van 2 procent dat de internationale gemeenschap zich gesteld heeft, is de drempel waarboven het klimaat volgens wetenschappers op hol dreigt te slaan met effecten die de opwarming sterk zouden versnellen.

Uit een ander rapport van de meteorologische organisatie van de Verenigde Naties (WMO) blijkt dat broeikasgassen in 2011 nieuwe pieken heeft bereikt.

Volgende week komen onderhandelaars samen in Doha, Qatar voor de VN-Klimaattop. (TE)

Bron: http://www.knack.be/nieuws/planet-e...00211307821.htm

Eigen mening: Zelf denk ik dat er niet veel zal veranderen de komende jaren. Enkel als er heel strenge maatregelen worden opgelegd door de overheid. We werken er al aan, maar dit op heel kleine schaal. De overheid moet ingrijpen als ze er nog iets willen aan veranderen. Want ik denk dat het nu al te laat is om er iets aan te doen. Iedereen is zo gewoon aan zijn of haar levensstijl en het zal moeilijk zijn om deze te veranderen. Toch vind ik dat we met zen alle een steentje moeten bijdragen.
Met citaat antwoorden