Stamcellen laten blinden weer zien (16.11.2012)
Zweedse onderzoekers wisten stamcellen te laten uitgroeien tot hoornvliescellen.
Elk jaar worden 100.000 mensen blind doordat hun hoornvlies beschadigd raakt of aangetast wordt door een ziekte. Maar gekweekte hoornvliezen bieden wellicht uitkomst.
Onderzoekers van de universiteit van Göteborg in Zweden kweekten stamcellen op uit bevruchte eitjes en plaatsten deze in hoornvliezen van patiënten met een oogaandoening. Daar deelden ze zich en verdrongen ze de beschadigde cellen, waarna ze door de omliggende hoornvliescellen werden ingekapseld.
Na drie dagen waren de stamcellen door de omgeving gestimuleerd om uit te groeien tot hoornvliescellen, die niet te onderscheiden waren van de andere gezonde cellen in het oog van de patiënt.
BRON:
http://wibnet.nl/mens/ontwikkeling-...inden-weer-zien
EIGEN MENING: Een stamcel is een cel die nog niet gedifferentieerd is. Ze kan zich dus nog omvormen in enig ander celtype. Er wordt veel onderzoek gedaan naar deze stamcellen en hoe men deze kan gebruiken in de geneeskunde. Hier weer een positieve uitkomst van een onderzoek. Ik ben een grote voorstander van stamcelonderzoek. Het kan ons helpen op tal van gebieden, net doordat de mogelijkheden van deze cellen zo uitgebreid zijn. Helaas kent de wetenschap de stamcel nog niet goed genoeg, maar onderzoek gebeurt dagelijks. Ik ben steeds blij als ik positief nieuws lees over stamcelonderzoek, het lijkt mij echt iets nuttigs.
Er zijn twee soorten stamcellen: embyronale en adulte. De eerste stamcellen die na bevruchting ontstaan, zijn de embryonale stamcellen. De stamcellen die zich bevinden in een volwassen lichaam, zijn de adulte stamcellen. De embryonale stamcellen hebben nog geen enkele beperking, terwijl de adulte zich niet meer in elke soort cel kunnen veranderen (nog wel in een heel wat cellen, maar niet meer in elke cel). Hierrond is een debat aan de gang: tegenstanders beweren dat het immoreel is embryo’s te herleiden tot een soort middel om stamcellen te verkrijgen, voorstanders verdedigen zich door de eindeloze mogelijkheden die deze stamcellen hebben. Ikzelf vind dat je inderdaad stamcellen van embryo's mag wegnemen. Je doet hen hier eigenlijk geen kwaad mee en het kan de wetenschap vooruit helpen. (Tevens nemen ze deze niet noodzakelijk in de baby weg: het opslaan van navelstreng bloed is ook een optie, want hierin bevinden zich ook stamcellen.)