19th November 2012, 13:01
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Oct 2012
Locatie: Kasterlee
Posts: 100
|
|
Jongen (12) moet van buschauffeur braaksel opvegen
GALMAARDEN - Een 12-jarige jongen uit Galmaarden die had moeten braken op de bus, mocht van de chauffeur niet uitstappen voordat hij zelf zijn braaksel opgeveegd had. De jongen werd uiteindelijk pas na de eindhalte gedropt door de woedende buschauffeur. De ouders van het kind dienen een klacht in. Dat meldt Het Laatste Nieuws. De buschauffeur mag tijdelijk niet meer aan de slag bij De Lijn. Dat meldt Isabelle Colbrandt, woordvoerster van de vervoersmaatschappij.
De jongen voelde zich dinsdagnamiddag op school in Geraardsbergen al niet lekker. Na schooltijd nam hij samen met zijn kameraden bus 71 richting Galmaarden.
‘Op de bus werd de misselijkheid erger. We waren nog maar vijf minuten aan het rijden toen ik moest overgeven', zegt hij. ‘Mijn vriend Arnout is dan onmiddellijk naar de buschauffeur gelopen om te vertellen dat ik me niet goed voelde en dat ik had overgegeven. Die werd plots woest en tierde Onnozelaar! Zie maar dat je alles zelf opkuist ', zegt de jongen. ‘Maar ik had niets om mijn braaksel mee op te vegen. Toen ik dat terugriep en vroeg om een doek of vod, bleef hij roepen dat het mijn probleem was en dat ik mijn jas maar moest gebruiken.'
Niet afstappen
De chauffeur liet de jongen niet afstappen aan de volgende halte. ‘Pas op de grens van Moerbeke en Galmaarden gooide hij me uit de bus onder een luide scheldtirade', zegt de jongen.
De directie van De Lijn erkent dat zo'n gedrag absoluut ontoelaatbaar is. 'De chauffeur is een werknemer van een onderaanneming van De Lijn', aldus woordvoerster Colbrandt. 'Hij bevestigde tijdens een gesprek met de directie van het bedrijf dat de jongen niet mocht afstappen aan de juiste halte.'
Non-actief
De Lijn plant zelf ook een gesprek met de chauffeur. Tot dan mag de man niet meer aan de slag. 'Het is duidelijk dat hij de gepaste procedures niet gevolgd heeft', zegt de woordvoerster nog. 'We gaan met de exploitant dan ook bekijken welke maatregelen we kunnen nemen.'
Als iemand ziek wordt op de bus, is het de taak van de buschauffeur om hulp te zoeken. Hij moet indien nodig een ziekenwagen bellen of een controleur oproepen die de persoon naar huis kan brengen. Als het om een kind gaat, is het bovendien belangrijk om de ouders te contacteren. 'Uiteraard moet een zieke persoon de bus zelf niet schoonmaken', besluit Colbrandt.
Bron: De Standaard
Datum: 19 november 2012
Toen ik dit artikel las trok ik wel eventjes grote ogen. Een jongetje van 12 jaar dat zich niet goed voelt en moet overgeven op de bus moet dit zelf opkuisen. Het feit dat hij dan nog niet eens aan de juiste bushalte mocht afstappen van de buschauffeur is ronduit schandalig. Ik begrijp dat de ouders klacht hebben ingediend, zulke dingen kunnen niet. Het jongetje kon er helemaal niets aan doen. Volgens De Lijn moet de buschauffeur zelf hulp zoeken en in het geval van een kind de ouders verwittigen. Ik vind het terecht dat de chauffeur voor een tijd niet mag rijden en gestraft wordt. Mensen met zo'n kort lontje zijn niet geschikt om met een bus te rijden.
|