Een meerderheid van de Britten is voorstander van een exit uit de Europese Unie, blijkt uit een opiniepeiling in de aanloop naar de Europese top over de meerjarenbegroting.
Het instituut Optimum peilde in opdracht van de krant The Observer naar de kiesintenties van de Britten bij een eventueel referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie. Daaruit blijkt dat 34 procent van de Britten categoriek kiest voor een exit, en dat nog eens 22 procent "waarschijnlijk" zou opteren voor deze optie. Dat maakt samen 56 procent.
Dertig procent van de respondenten wil dan weer dat hun land in de Europese Unie blijft. Elf procent is helemaal overtuigd en 19 procent zou "waarschijnlijk" voor een verlengd verblijf kiezen. Veertien procent is onbeslist.
Brixit
Weinig verrassend zijn de conservatieve kiezers een zogenaamde 'Brixit' het meest genegen (68 procent), maar ook bij de socialistische kiezers zijn er meer voor- dan tegenstanders van een terugtrekking uit Europa. De liberale kiezers zijn eerder gewonnen voor het behoud van het lidmaatschap.
De peiling bevestigt dat het eurosceptisme op het eiland een nieuw hoogtepunt bereikt. Donderdag komen de staatshoofden en regeringsleiders bijeen om zich te beraden over de uitgaven en inkomsten van de Europese Unie tot 2020. Premier David Cameron, onder druk van een parlement dat een inkrimping van de begroting eist, heeft reeds gedreigd met een veto indien de Britse wensen niet ingewilligd worden.
bron:
http://www.hln.be/hln/nl/960/Buiten...-verlaten.dhtml
commentaar: Ik vind dit niet verrassend. Groot-Brittannië heeft altijd al negatief gestaan tegenover de EU. Men heeft de euro nooit ingevoerd en men werkt nog altijd met hun eigen aparte inhoudsmaten. Toch kan je hen niet veel verwijten. De EU heeft de laatste jaren veel moeite en geld gekost om te in stand te houden zonder al te veel voortgang te boeken. Moest er in België een dergelijke peiling gehouden worden dan zou bij de meerderheid ook gekozen worden voor een exit, denk ik. Toch moet men de voordelen van de Europese Unie beseffen. In deze tijd met fenomenen zoals de opwarming van de aarde kan men het zich niet meer veroorloven om zich te isoleren van andere landen en iedereen zijn plan te laten trekken. Men moet niet meer denken als één land of natie maar als één planeet om zo samen bepaalde crisissen en rampen te trotseren, naar mijn mening.