17th November 2012, 10:11
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Sep 2012
Locatie: Geel
Posts: 127
|
|
Al bijna 10.000 banen verdwenen bij Vlaamse kmo's
Van januari tot en met september zijn bij de Vlaamse kmo's 9.725 vaste arbeidsplaatsen verloren gegaan. Alleen bij de vrije en intellectuele beroepen steeg de structurele werkgelegenheid. Dat besluiten ondernemersorganisatie Unizo en sociaal secretariaat ADMB uit een rondvraag bij 19.000 ondernemers met maximaal vijftig werknemers.
De structurele werkgelegenheid - op basis van contracten van onbepaalde duur - bij de kleine en middelgrote ondernemingen daalde tijdens de eerste negen maanden van dit jaar met 1,5 procent, luidt het. "Op basis van de totale tewerkstelling bij Vlaamse kmo's eind 2011 betekent dit naar schatting een verlies van 9.725 arbeidsplaatsen."
Vooral in de maanden februari, juli en augustus daalde de structurele tewerkstelling fors. Tijdens de zomermaanden is er elk jaar wel een tijdelijke stijging te zien van het aantal contracten van bepaalde duur.
Alleen in de sector van de vrije en intellectuele beroepen (zoals notarissen, artsen, boekhouders, kinesitherapeuten en vertalers-tolken) steeg het aantal vaste jobs van januari tot en met september (+3,5 pct). De kmo-industrie kreeg de zwaarste klappen (-6,2 pct), en ook in de horeca (-4,2 pct), de distributie (-2,9 pct) en de bouw (-1,9 pct) ging de structurele tewerkstelling erop achteruit.
Bron:
Gazet van Antwerpen
17/11/2012
Mening:
Dat er in de kmo's al zoveel banen verdwenen zijn hebben we allemaal te danken aan de economische crisis. Ook de kleinere kmo's moeten besparen ondanks ze helemaal niet veel mensen in dienst hebben. Dat de sector van de vrije intellectuele beroepen het afgelopen jaar steeg ten opzichte van de horeca, de bouw en de distributie heeft volgens mij temaken met het feit dat de laatste drie beroepen luxe zijn ten opzichte van de vrije intellectuele beroepen. Een dokter of kinesist hebben we allemaal wel eens nodig dus zal men hier niet zo snel op gaan besparen als een groot huis met alles erop en er aan te laten bouwen. Men zal in deze periode eerder iets kleins huren/kopen dan een groot huis te laten bouwen door een firma.
|