Aartsbisschop Léonard: 'Mensen terugbrengen is niet ons ideaal
Aartsbisschop André-Joseph Léonard maakt zich geen al te grote zorgen over leeglopende kerken. 'Mensen terugbrengen is niet ons ideaal,' zei hij dinsdagavond in Reyers Laat. 'Zolang je het gloeiende hart van de Kerk niet hebt ontdekt, kan ik best begrijpen dat ze niet aantrekkelijk is.'
'De Kerk in West-Europa heeft het moeilijk, maar in andere delen van de wereld is de Kerk bloeiend,' stelt Monseigneur Léonard vast. Volgens hem is en blijft 'de Kerk de mooiste multinational die er is'. Al gaf hij toe dat 'we misschien een veel te institutionele Kerk zijn geweest in België, maar met sterke instituten die veel goed hebben gedaan.'
Vandaag is er vooral nood aan 'vlam, vuur, hart en ziel', aldus Léonard op Canvas. 'Wat jongeren nodig hebben, is getuigen ontmoeten.' Op die manier kunnen jonge mensen geïnspireerd raken door mensen die de keuze al voor hen gemaakt hebben, meent de aartsbisschop.
Vijf priesterwijdingen
Dat het aantal priesterroeping afneemt, wuift Léonard weg. 'Dit jaar bereiden zich in het aartsbisdom 49 seminaristen voor op het priesterschap. Dertig onder hen komen uit het buitenland, maar ze zullen priester worden in dit bisdom. En hun aantal zal nog toenemen met de jaren,' denkt Léonard. 'Vanaf volgend jaar mag ik vijf priesters per jaar wijden. Onder hen twee Mexicanen, maar die spreken nu al altijd Nederlands. Is het niet mooi dat mensen, om ons land te helpen, hun leven hier opbouwen?'
'Ik stel vast dat wanneer mensen de kans krijgen om in contact te komen met het kloppend hart van het geloof, namelijk Jezus, het hun hart raakt. Ook bij jongeren,' pareerde Léonard de kritiek dat de Kerk weinig jongeren aanspreekt.
'Jezus was vrij van seksistische vooroordelen'
Waarom mannen en vrouwen niet gelijkwaardig zijn in de Kerk? 'De Bijbel redeneert vanuit menselijke liefde tussen een man en een vrouw. Jezus koos twaalf apostelen uit als bruidegom om de mensheid te huwen. Voor de rest is de Kerk wezenlijk vrouwelijk,' verklaarde Léonard. 'Jezus was helemaal vrij van de seksistische vooroordelen van zijn tijd,' trachtte de aartsbisschop de houding van de Kerk te duiden. Een theologische argumentatie die onvoldoende is om het gelovig zijn van vrouwen te beperken, aldus Mieke van Hecke, hoofd van het Katholieke onderwijs, in Reyers Laat.
Bron: De Standaard, 14/11/2012
Eigen commentaar: In tegenstelling tot Danneels voorheen, die vrij opportunistisch en diplomatisch was, predikt Léonard echt wel waar de Kerk voor staat. Maar het is nu eenmaal zo dat onze maatschappij ontzuild is. Vroeger was het geloof deel van onze cultuur. De maatschappij werd georganiseerd rond het geloof. Nu zijn mensen meer en meer geïndividualiseerd en denken ze meer voor zichzelf. Bovendien is er ook het besef dat je niet per definitie in een kerkgebouw moet zijn om je geloof te belijden. Daarbij komt nog dat de tactiek van de Kerk achterhaald is en niet aangepast is aan de 21e eeuw. Dit zijn allemaal redenen waarom het minder interessant wordt om naar de kerk te gaan en om zelf in het priesterschap te stappen.
Niet te vergeten de ironische toestanden die er mee gepaard gaan. De Kerk lijkt soms het tegenovergestelde te doen van wat ze predikt. Zo staat de Kerk staat voor goedheid en vroomheid, maar in praktijk geraakte ze verwikkeld in pedofilieschandalen en doofpotoperaties.
|