De onderhandelingen over de begroting van de Europese Unie zijn in een impasse beland. Mogelijk wordt daardoor de deadline van dinsdagnacht niet gehaald en moet de Unie volgend jaar met voorlopige twaalfden werken.
De onderhandelingen tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de lidstaten zijn voorlopig opgeschort. Pas dinsdag wordt er opnieuw gepraat.
Er is onenigheid over hoe het gat van 8,9 miljard euro in de begroting van dit jaar gedicht moet worden. De Commissie en het EU-parlement vragen dat de lidstaten het extra geld ophoesten, maar acht landen willen dat niet. Een van hen is Nederland dat zelf de broeksriem moest aanhalen en vindt de Commissie nu maar wat prioriteiten moet stellen.
Daardoor kunnen dus een aantal facturen voorlopig niet betaald worden. Het gaat onder meer om grote infrastructuurwerken en om allerlei beurzen zoals het Erasmusproject voor studenten die in het buitenland studeren. Voor die beurzen gaat het om een bedrag van 90 miljoen euro, waarvan vier miljoen voor Vlaamse studenten.
Door die heisa is er niet eens gepraat over de begroting van volgend jaar. Nochtans moet er daarover een akkoord zijn tegen dinsdagnacht. Zo niet zal de EU vanaf januari moeten werken met voorlopige twaalfden. Concreet moet de Unie dan maandelijks rondkomen met hetzelfde bedrag als vorig jaar, wat in de praktijk dus neerkomt op een automatische besparing.
De impasse is wel erg vervelend voor de EU, die er op staat dat de lidstaten strikt wel hun begroting op tijd bij de Commissie indienen, maar daar nu blijkbaar zelf niet in slaagt.
Commentaar:
Ik kan begrijpen dat sommige landen, die zelf extra moesten besparen van de Europese Unie, zoals bijvoorbeeld Nederland, het extra geld niet len ophoesten. De Europese Unie legt een groot deel van zijn leden de verplichting op om te besparen zodat deze hun begroting in evenwicht krijgen en nu doen ze dit zelf niet. Ik begrijp dat sommige leden dan een beetje 'op hun tenen getrapt zijn'. De Eu moet in mijn ogen zelf ook de regels volgen die het zijn leden oplegt. Al begrijp ik ook de EU wel, het is een grote instantie en als zij in de problemen komen. Dan heeft dit mogelijk grote gevolgen voor heel Europa.
Bron:
De redactie, 10 oktober 2012,(
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieu...10_EU_begroting)