Merkel verdedigt beleid in Europees Parlement
07/11/12, 18u14 − Bron: belga.be
© epa.
"Duitsland zal er alles aan doen om ervoor te zorgen dat de Europese Unie ook in de toekomst haar belofte van welvaart en vrijheid kan houden". Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag in het Europees Parlement. Ze kwam er haar beleid toelichten en klonk vastberaden Europa door het woelige water van de crisis te helpen.
Merkel was voor het eerst sinds 2007 in het Europees Parlement en haar aanwezigheid zorgde voor heel wat animo in het halfrond. Ze werd zelfs verschillende keren onderbroken door applaus, terwijl ook de tussenkomsten van de fractievoorzitters de nodige reacties wekten.
Geen Europa van twee snelheden
De Economische en Monetaire Unie moet grondig versterkt worden, was haar centrale boodschap. Onder meer het economische beleid, de begrotingspolitiek en de financiële regulering in de verschillende eurolanden moet veel beter gecoördineerd worden. Op de Europese top in december hoopt Merkel knopen te kunnen doorhakken. Ze waarschuwde dat in geen geval een Europa van twee snelheden gecreëerd mag worden.
Geen experiment meer
Haar opmerking dat de rol van het Europees Parlement versterkt moet worden en dat ook de nationale parlementen een belangrijke functie te vervullen hebben, kwam haar op instemmend geknik te staan. "De Europese Unie is niet langer een experiment," besloot ze, "het is nu deel van een stabiele structuur".
Verhofstadt
Liberaal fractieleider Guy Verhofstadt reageerde dat, alle inspanningen ten spijt, de eurozone niet kan blijven bestaan als ze niet gestut wordt door een "echte staatsstructuur". "Of we zetten de stap naar een federaal Europa, of de euro heeft geen toekomst meer", zei hij.
Bron:
http://www.demorgen.be/dm/nl/990/Bu...Parlement.dhtml
Mening:
Merkel was sinds 2007 niet meer in het Europees Parlement geweest en haar aanwezigheid werd met veel animo onthaald. Ze kwam er haar beleid toelichten en kon rekenen op applaus. Ze deelde namelijk mee dat Duitsland er alles aan zou doen om ervoor te zorgen dat de EU haar belofte van welvaart en vrijheid kan houden. Dit is zeker positief voor de EU omdat Duitsland een sterk land is met een zeer degelijke economie. Als dit land dan ook aangeeft zich te blijven inzetten voor de toekomst van de Europese Unie, schept dit vast en zeker vertrouwen. Zowel in het buitenland als in de landen van de EU zelf. Merkel heeft gelijk als ze aangeeft dat de EU versterkt moet worden. Dit is enkel mogelijk als het economisch beleid, de begrotingspolitiek en de financiële regulering van de EU-landen op elkaar inspelen en fatsoenlijk gecoördineerd worden. In deze tijden van crisis moeten er maatregelen getroffen worden, maar ze moeten op elkaar ingespeeld zijn. Zo voorkomt met dat enkele EU-landen achter lopen op de anderen. Als dit het geval is, heeft men eigenlijk te maken met een verzwakking. Door een degelijk beleid te voeren moet men ervoor zorgen dat iedere deelstaat uit de crisis geraakt. Zoals Merkel en Guy Verhofstadt terecht opmerken is dit enkel mogelijk als het Europees Parlement versterkt wordt. Dit zorgt voor stabiliteit en duidelijkheid. In het Europees Parlement zetelen vertegenwoordigers van iedere lidstaat, maar deze vertegenwoordigers kijken natuurlijk vooral naar de impact die beslissingen hebben op hun eigen land. Deze mentaliteit zou moeten veranderen, zodat men kijkt naar het geheel. Op deze manier kan men de toekomst van de euro al iets veiliger stellen.