Enkele post bekijken
  #1  
Oud 6th November 2012, 12:56
Lien.Van.Bastelaer Lien.Van.Bastelaer is offline
Registered User
 
Geregistreerd op: Mar 2011
Locatie: Berlaar
Posts: 107
Steeds meer mensen krijgen steeds nattere voeten

Steeds meer mensen krijgen steeds nattere voeten
De meest bedreigde kuststeden ter wereld


BRUSSEL - Steeds meer mensen wonen in kuststeden en die worden almaar meer bedreigd door de stijging van het zeeniveau en door extreme stormen, genre Sandy.

De voorbije dagen laaide het debat opnieuw op of Sandy het gevolg is van de klimaatverandering. Het antwoord van de experts wereldwijd: ja en neen. De meeste onderzoekers concluderen dat er niet meer of misschien zelfs minder orkanen zullen komen, maar ze worden wel krachtiger en natter. Dat zegt bijvoorbeeld Kevin Trenberth, klimaatonderzoeker aan het befaamde National Center for Atmospheric Research in Boulder. Hij wijst erop dat een warmere atmosfeer en warmer oceaanwater leiden tot meer energie.

En dat is zeker het geval in het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan. ‘Dat water wordt almaar warmer, waardoor dit soort stormen extra energie krijgen’, zegt klimaatwetenschapper Michael Mann. Ook de grootste herverzekeringsmaatschappij Munich Re stelt vast dat de toename van natuurcatastrofes nergens zo duidelijk waarneembaar is als in Noord-Amerika.

Toch zijn zeker niet alleen de kuststeden in Noord-Amerika bedreigd. Naast de stormen die krachtiger en vochtiger worden, is er ook de zeespiegel die blijft stijgen. En dat gebeurt in een steeds sneller tempo. Uit satellietmetingen blijkt dat de zeespiegel, gemiddeld over de hele wereld, tussen 1992 en 2010 met ongeveer 3 millimeter per jaar is gestegen. Dat is de helft meer dan vroeger. Rond de Filipijnen, bijvoorbeeld, is het zeeniveau in die periode met liefst 8 mm per jaar gestegen. Samen met de krachtigere stormen betekent dit dat wereldwijd steeds meer kuststeden gevaar lopen.

Bovendien trekken die kuststeden almaar meer mensen aan. Op dit moment woont al bijna 44 procent van de wereldbevolking in kustgebieden en hun aantal neemt elk jaar toe. Uit een grootschalig onderzoek, in opdracht van de Oeso, blijkt dat meer dan 40 miljoen inwoners van kuststeden bedreigd worden door grootschalige overstromingen (die 1 keer in de 100 jaar voorkomen). De verwachting is dat tegen 2070 het aantal mensen dat bedreigd wordt, oploopt tot 150 miljoen.

De top-twintig van meest bedreigde steden ( zie kaart ), blijkt redelijk verdeeld te zijn tussen ontwikkelde en ontwikkelingswereld. De meeste van deze steden worden overigens niet alleen bedreigd door overstromingen, maar ook door stormen en orkanen. De schade die er kan aangericht worden, kan tegen 2070 oplopen tot 35.000 miljard dollar, of 9% van het jaarlijkse bbp.

BRON: De Standaard, 6 november 2012

MENING: Of Sandy nu het gevolg is van de klimaatverandering, daar geraken de experts het niet over eens.
Maar wat de meeste onderzoekers wel concluderen, is dat orkanen in de toekomst krachtiger en natter zullen worden.
Dat is toch wel verontrustend nieuws, zeker omdat een orkaan zoals Sandy enorm veel slachtoffers maakt.
Daarbovenop stijgt de zeespiegel steeds sneller waardoor de kuststreken in gevaar komen.
Hoe kunnen de mensen die in de kuststeden wonen, beschermd worden? Moet er, als de zeespiegel blijft stijgen,
een verbod worden opgelegd om in kustgebieden te gaan wonen? Is dat haalbaar?
Feit is dat mensen die daar wonen beschermd moeten worden, maar op welke manier weet ik niet goed..

http://www.standaard.be/artikel/det...121105_00358515
--> Als je top 20 van meest bedreigde steden wil zien op kaart
Met citaat antwoorden