5th November 2012, 22:53
|
Registered User
|
|
Geregistreerd op: Oct 2012
Locatie: Provincie Antwerpen
Posts: 235
|
|
'Nota De Wever bewijst dat hij CD&V wil losweken van SP.A'
N-VA-voorzitter Bart De Wever deelde zijn voorlopige beleidsnota uit aan de Antwerpse partijen. Alvast Groen ziet er geen reden in om mee in het bestuur te stappen. De Stadslijst van Patrick Janssens' SP.A en Marc Van Peels CD&V hebben nog niet gereageerd. Maar voor de SP.A zou de nota wel eens te zeer centrumrechts kunnen zijn. Drie vragen aan Lex Moolenaar van Gazet Van Antwerpen.
De nota van Bart De Wever levert voorlopig geen coalitie op. Wat nu?
Lex Moolenaar: "Groen is er afgefietst door die nota. Bart De Wever doet geen toegevingen op hét breekpunt van de groenen, de afschaffing van het BAM-tracé. Die nota staat vol standpunten waar Groen het niet mee eens is. Ik zie niet in hoe N-VA en Groen op basis hiervan nog verder kunnen praten met elkaar.
Groen komt zo in het rijtje van het Vlaams Belang en de PVDA terecht. De situatie is er een van ’10 kleine negertjes’. Bart De Wever moet verder met de Stadlijst en de Open VLD. Voor die laatste is de nota acceptabel. Voor de Stadlijst wat minder. De nota is natuurlijk wel nog voorlopig: er kan nog aan geschaafd worden."
Krijgt Bart De Wever nu een koekje van eigen deeg?
Lex Moolenaar: "Patrick Janssens heeft niet de gewoonte zich veel aan te trekken van het nationale niveau, of van zijn partijtop. Hij volgt zijn eigen koers en dat is het welzijn van Antwerpen. Zijn Stadslijst is de verliezer gebleken, maar dat geldt vooral voor zijn SP.A: zij verloren 12 zetels. De CD&V heeft vijf verkozenen en kan dus van een succes spreken. De SP.A heeft ook al duidelijk gemaakt dat het weinig goesting heeft om met Bart De Wever te besturen. Dat maakt dat het vanuit Janssens’ oogpunt nu dus te begrijpen is dat hij het Bart De Wever lastig wil maken. SP.A nationaal vindt het niet erg dat De Wever het moeilijk heeft.
Voor de CD&V ligt dat anders. De kans is groot dat in 2014 de CD&V en de N-VA groot genoeg zijn om samen een coalitie te vormen. Als ze dan ook in Antwerpen zo’n meerderheid hebben, eventueel met Open VLD erbij, dan is dat een groot voordeel.
Bart De Wever heeft er nooit een geheim van gemaakt de socialisten uit het Schoon Verdiep te willen. Hij zou dat kunstje in 2014 kunnen herhalen op Vlaams niveau en een centrumrechtse regering vormen zonder de socialisten. Ik vermoed dat de N-VA-top daar al over gesproken heeft met mensen als Kris Peeters en misschien ook met Wouter Beke.
Antwerpse onderhandelaars zeiden me dat bij de onderhandelingen de horizon van 2014 altijd opdook. Zowel bij N-VA als bij andere partijen. Antwerpen is de grootste stad van Vlaanderen en is economisch erg belangrijk: het belang ervan in de strategie voor de moeder der verkiezingen in 2014 kan je niet onderkennen."
Als er voor 1 januari geen coalitie is, neemt een regeringscommissaris de zaak in handen. Zou dat niet erg pijnlijk zijn voor Bart De Wever? Het zou zijn partijgenoot en Vlaams minister van Binnenlands Bestuur zijn die dat moet regelen.
Lex Moolenaar: "Het zou voor alle Antwerpse politici een afgang zijn, maar voor hem zeker pijnlijk.
Maar er zijn nog andere opties. Janssens opperde al mogelijkheden als een minderheidscoalitie: N-VA en Open VLD zouden dan besturen bij gratie van gedoogsteun. Maar Nederland heeft bewezen dat dat in het nadeel is van de bestuurspartijen.
De Wever heeft een absolute voorkeur voor een coalitie met CD&V en Open VLD. De CD&V toont zich nog assertief hondstrouw aan de SP.A. Die beiden losweken zal tijd vergen. Dat dat de bedoeling is van De Wever is bewezen door die centrumrechtse nota.
Ik vermoed dat in dat geval, en met de regeringscommissaris in zicht, Janssens over de brug zal komen met de handtekeningen die nodig zijn om de coalitie te smeden."
Bron: De Knack (5 november 2012)
Commentaar: Het is duidelijk dat de mensen de socialisten beu zijn in Vlaanderen. NVA heeft gewonnen en is de grootste partij, dus zij hebben het voor het zeggen. Maar dan begint het 'spelletje'. Sommige politieke partijen gaan coalities vormen om zo een meerderheid te behalen. Is dit dan nog democratie? Kijk maar naar wat Van Quickenborne gedaan heeft in Kortrijk. Is dit nog normaal? Is dit nog democratie? Dat is meer vriendjespolitiek i.p.v democratie. Smerig, ronduit smerig.
Net zoals het Vlaams Belang (Vlaams Blok) een paar jaar geleden. Ze hadden toen ook een meerderheid, maar andere partijen gaan coalities vormen om zo tot een meerderheid te bekomen. Moest ik politicus zijn, ik zou beschaamd zijn moest ik zoiets doen. Je moet tegen je verlies kunnen of thuis gaan wenen dat je verloren hebt.
Het verbaast me niet dat Vlaams Belang met deze verkiezingen zoveel verlies gemaakt heeft, de burger weet toch dat ze er nooit aan zullen komen, dus stemmen op het Vlaams Belang = een verloren stem. Zo simpel is het.
Bart De Wever moet hard zijn en alle socialisten buitenzwieren en zelf zijn eigen weg gaan, zo simpel is het. En als dan toch iedereen coalities gaat vormen, waarom NVA dan niet met Vlaams Belang? Dat zou nog eens een coalitie zijn! (Doch ben ik hier geen voorstander van, want ik vind coalities echt niet kunnen.)
NVA heeft de verkiezingen gewonnen dus zij moeten regeren, niemand anders. Zo simpel is het.
|